Nedjelja, 13 rujna, 2020

BUSOVAČA: Obilježena 27. obljetnica pogibije pripadnika PPN “Ludvig Pavlović

Pročitajte i ovo

Čavara: Izetbegović najavljuje rušenje Ustava BiH novim ‘slučajevima Komšić’

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navodi kako predsjednik...

“Draga buduća suprugo…” – mladićevo ljubavno pismo njegovoj nepoznatoj supruzi

Draga buduća suprugo, smiješno mi je pisati ti ovo pismo i ne znati hoćeš li ga ikada pročitati… Jer kamo bih...

Počeo upis u OGŠ Jakova Gotovca Busovača

OGŠ Jakova Gotovca Busovača vrši audiciju za prijem učenika u školsku godinu 2020/21. U školi se izučavaju slijedeći instrumenti: klavir,...
Postrojba za posebne namjene (PPN) „Ludvig Pavlović”, iz Hercegovine, sa sjedištem u Čapljini, za koju se znalo reći da je i inače bila „posebna“ u onom najpozitivnijem smislu riječi, ostavila je pozitivnog traga i u srednjoj Bosni.

Prije svega u Uskoplju, Novom Travniku, Jajcu i Busovači, gdje su 24. siječnja 1993. godine poginula trojica pripadnika ove postrojbe. Naime, u žestokom sukobu s pripadnicima Armije BiH, nadomak Busovače, živote su izgubili: Ivan Šarac, Krasnodar Galić i Mladen Ćurčić.

Kao i prethodnih godina, danas je u Busovači svečano i dostojanstveno obilježena 27. godišnjica stradanja trojice pripadnika ove postrojbe. Organizator obilježavanja obljetnice bila je Udruga veterana 3. Gardijske brigade „Jastrebovi“, uz potporu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Središnja Bosna.

Domaćin je bio brigadir Duško Grubešić, ratni zapovjednik brigade „Nikola Šubić Zrinjski“ iz Busovače i predsjednik Udruge veterana 3. GMTBR „Jastrebovi“, zajedno s ostalim ratnim zapovjednicima koje su predvodili general Ilija Nakić, zapovjednik „Travničke“ brigade HVO-a, kasnije zapovjednik, 3. gardijske brigade i Zbornog područja Vitez i pukovnik Željko Ljubanić, ratni zapovjednik brigade HVO-a „Jure Francetić“ iz Zenice.

Obljetnici su nazočili članovi obitelji poginulih, a u ime Koordinacije udruga udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a Središnja Bosna obljetnici su nazočili predsjednik UNRO HVO H-B, Jozo Stojak Mungos i predsjednik UDVDR Drago Smoljo.
U sklopu obilježavanja ove obljetnice položeno je cvijeće i upaljene svijeće uz spomen obilježje poginulim braniteljima Busovače, podignutom u središtu grada, te na spomen obilježju na lokalitetu Pridolaca.

Molitvu i opijelo za poginule hrvatske branitelje te preminulog zapovjednika PPN „Ludvig Pavlović“ general pukovnika Dragana Ćurčića predvodio je župni kapelan fra Božidar Štrkalj.
U ime domaćina nazočne je pozdravio brigadir Duško Grubešić, koji se tim putem zahvalio pripadnicima PPN „Ludvig Pavlović“ i „Vitezovi“, brigadama HVO-a „Jure Francetić“ iz Zenice, „Josip ban Jelačić“ Kiseljak, „Frankopan“ Travnik te svim ostalim postrojbama iz Središnje Bosne koje su pomogle u obrani Busovače i Lašvanske Doline.

Program obilježavanja stradanja pripadnika PPN „Ludvig Pavlović“ danas se, osim u Busovači, obilježava i u Ljubuškom, Čapljini i Mostaru, u organizaciji Udruge PPN „Ludvig Pavlović“.
Iako je i ranije u Lašvanskoj dolini bilo oružanih sukoba pripadnika tadašnjih (na papiru op.a.) ratnih saveznika u borbama protiv srpskog agresora, događaji u Busovači u vremenu od 21. – 31. siječnja 1993., po mnogim ocjenama povjesničara i vojnih analitičara, bili su i uvod u krvavi bošnjačko-hrvatski rat u Lašvanskoj dolini koji je definitivno počeo 16. travnja 1993. godine i uz potpunu blokadu ovoga područja, trajao je 316 dana.

 

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovača: Borisove krave oplođuju samo šampioni korida (VIDEO)

"Boris Tanasić iz Busovače među najmlađim je farmerima u SBK/KSB. Sa 80 krava i oko 250 ovaca, te brojnim svinjama...

Bolnica Nova Bila : Kiseljačanin nakon 45 dana zagrlio suprugu!

Hrvatska bolnica "fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj formirala je COVID odjel, na koji se smještaju pacijenti s najtežom kliničkom slikom uzrokovanom koronavirusom. Dr. anesteziolog...

Maestralna izvedba busovačkih kazalištaraca na zatvaranju 2. BuFEST-a

Sinoć je u kino dvorani Theatre u Busovači zatvoreno 2. izdanje Busovačkog kazališnog festivala BuFEST koji je organizirala udruga UZOR Busovača u partnerstvu s...

Pismo majke kćerki: “Kad me noge izdaju ne stidi me se, i ja sam tebe učila da hodaš”

Kada odrastemo i odemo iz roditeljskog gnijezda, a oni ostare, često zaboravljamo sa koliko su nas ljubavi, strpljenja i brige odgajali, kao i to...

Doktor Jurica Arapović odgovara na pitanja roditelja vezanih za školu, koronavirus, mjere opreza…

Školska godina je počela, a s njom i druge aktivnosti kod naše djece. U nikad čudnijim okolnostima, pod nikad viđenim mjerama djeca sjedaju u...
- Marketing -

Pročitajte i ovo