Srijeda, 6 srpnja, 2022

Busovača dobila prvog certificiranog cikloturističkog vodiča – Petar Marković! INTERVJU

Pročitajte i ovo

U okviru projekta “Staza stare pruge” u Busovači je u organizaciji Turističke zajednice SBK održana dodjela certifikata za cikloturističke vodiče u subotu, 11. lipnja.

Kompletna obuka provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uvjetima. Uručeno je ukupno 17 certifikata za cikloturističke vodiče sa područja Središnje Bosne, a mi smo posebno ponosni na našeg Busovljaka, Petra Markovića.

Tim povodom razgovarali smo s Petrom o ovom događaju, njegovim planovima i idejama za budućnost.

Petre, Busovača je  dobila prvog certificiranog vodiča u tvom imenu, možeš li nam reći što to znači za bicikliste iz Busovače, ali i sve one koji dolaze u Busovaču?

“Da, u subotu (11. lipnja) smo okončali obuku za cikloturističke vodiče u našem kantonu. To će se s vremenom djelovanja proširiti i izvan granica kantona i države. Čast mi je što sam prvi i jedini licencirani odnosno certificirani vodič u svojoj Busovači. Ozbiljnijih zaljubljenika u biciklizam u Busovači nema puno. Nas 4/5 i smatram kada bi taj broj porastao da bi i uloga cikloturističkog vodiča bila značajnija. Mi iz Busovače koji treniramo za natjecanja tj. utrke većinom poznajemo terene u našoj Općini tako da nam tu vodiči i ne trebaju. Ali za turiste koji bi dolazili u naš kraj moja uloga vodiča bi bila od velikoga značaja. Busovačka planina, Pridolci, slapovi Kozice, Vranica i sve druge prirodne ljepote naše općine ali i susjednih općina plijene pažnju cikloturista iz Europe i šire.”

Možeš li nam nešto više reći o samoj stazi Old rail trail?

“Old rail rail je projekt kojim će se stvoriti novi proizvodi u turizmu na otvorenom i proširiti ponuda koja će omogućavati duži boravak turistima koji posjete Srednju Bosnu tokom ljetnih mjeseci. U taj projekt su uključena razna poduzeća koja bi na svoj način upotpunila tu priču. To je staza stare pruge koja bi povezala Busovaču, Vitez, Donji Vakuf i Jajce. Staza je većinski završena ali o konačnom završetku radova javnost će biti obavještena.”

Kakva je biciklistička ponuda na području Busovače? Što sve zaljubljenici u ovaj sport mogu očekivati prilikom dolaska u Busovaču? (staze, markacije, informacije).

“Biciklistička ponuda u Busovači je poprilično oskudna. Iz razloga što ovaj sport još uvijek nije zaživio. Iako je u svijetu i ostatku Europe rekao bih jedan od najljepših sportova. Opet napominjem nas par koji se „ozbiljnjije“ bavimo biciklizmom ne obraćamo pažnju na to. Mi smo međusobno povezani s kolegama iz drugih gradova/država, i kada bi nam oni dolazili da zajedno vozimo ture mi bi vozili one terene koje mi najbolje poznajemo. Što se tiče markacije staza tu nam veliku ulogu igraju planinarske markacije jer sam se sam puno puta zatekao u situaciji ne samo u Busovači nego i u drugim mjestima gdje jednostavno nemam ideju gdje bih nastavio voziti kako bi bio na „pravome putu“ tu nam pomažu gps uređaji ali bude situacija kada nam i oni ne pomažu. To je također nešto što bi se trebalo popraviti ako bismo pridobili cikloturiste u Busovači. Od informacija koje su dostupne za outdoor sportove su većinom dostupne na srednjabosna.ba portalu i ponegdje na samim stazama na „oglasnim tablama“. Nova stranica bike.srednjabosna.ba je nešto što će uveliko pomoći cikloturistima ali i drugim zaljubljenicima u outdoor sportove u biranju staza i detaljnih informacija o istima.”

Što bi lokalna zajednica mogla učiniti da se turistička i biciklistička ponuda u Busovači obogati?

“Lokalna zajednica bi bila od velike pomoći u izgradnji cikloturizma. Lokalna zajednica bi mogla zajedno s nama koji se duži period bavimo ovim sportom i imamo neka iskustva i znanja napraviti projekte koji bi zainteresirali prije svega „mlađu raju“ , a onda i sve ostalo kako bi ovu priču doveli na viši nivo s kojeg bi nam bila otvorena vrata za raznorazne turističke ponude i projekte.”

U drugim gradovima često vidimo različite biciklističke utrke i natjecanja, sprema li se nešto slično i u Busovači?

“Ja sam član biciklističkog kluba Tempo iz Viteza i nedavno smo bili organizatori drumsko-brdskog državnog prvenstva „Vlašić uphill“, prethodnih godina smo organizirali XCM Vlašić koji je prepoznatljiv i primamljiv svim biciklistima regiona. Eh, sad s obzirom da nemamo biciklističkog kluba u Busovači, organizacije utrka u našoj općini preuzimaju klubovi drugih gradova/općina koji imaju članove Busovljake. Bili su neki planovi za Uphill Busovačka planina ali se nije organizirala ta utrka iz meni nepoznatih razloga. Moja želja je da pokušamo zajedno napraviti jedan projekt u kojem bi zainteresirali naše sugrađane za biciklizam rekreativni ili natjecateljski i time bi mogli razmišljati o daljnim dešavanjima (utrkama itd.)”

Nešto za kraj?

“Za kraj, želja mi je da u skorije vrijeme u svome gradu vidim što više mladih osoba koje se bave ovim sportom, vrlo rado bih se ponudio za bilo koju pomoć svima koji se planiraju baviti biciklizmom”, kazao je Petar.

Zahvaljujemo se Petru na ovom intervjuu, i želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

VIDEO Ovo je najbolja krava koju ćete vidjeti u BiH, a evo i zašto

U okviru Dana kosidbe i Strljanice na Kupresu je održana i stočarska izložba na kojoj se moglo vidjeti mnogo...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo