spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Bunoza: Kroz zakonodavne i organizacijske promjene možemo vratiti povjerenje u pravosuđe

Kroz zakonodavne i organizacijske promjene, uz podršku koju imamo od Europske unije i država članica, možemo vratiti povjerenje u pravosuđe, poboljšati transparentnost, kvalitetu rada, profesionalizam, neovisnost, integritet i odgovornost sudaca i tužitelja, što je zajednički cilj svih nas u Bosni i Hercegovini, izjavio je u razgovoru za Fenu ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Govoreći o Strategiji za reformu sektora pravde, u prvom intervjuu nakon preuzimanja dužnosti, ministar Bunoza podsjeća da je radna skupina za izradu Strategije i akcijskog plana za njenu provedbu uspostavljena prije dvije godine.

-Upoznat sam da su poduzete određene aktivnosti koje su rezultirale izradom akata neophodnih za izradu Strategije. Međutim, zbog određenih problema koji su izvan kontrole Ministarstva pravde BiH, kao i zbog složene i komplicirane političke situacije u Bosni i Hercegovini, do današnjeg dana Strategija za reformu sektora pravde u BiH još uvijek nije završena. Prioritetno planiram da se u predstojećem razdoblju održe sastanci s kolegama, u prvom redu s ministrom pravde RS i ministrom pravde FBIH, a sve kako bismo otklonili zastoje i dogovorili nastavak aktivnosti s ciljem izrade prednacrta Strategije za reformu sektora pravde i Akcijskog plana, kaže Bunoza.

Ističe da je njegova opredijeljenost za europski put koji nema alternativu pokazana i kroz prve razgovore koje je obavio nakon imenovanja i to sa specijalnim predstavnikom EU u BiH i šefom Izaslanstva EU u BiH Johannom Sattlerom, te s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom.

-Svjestan odgovornosti i „bremena“ koje je na Ministarstvu pravde, zbog njegove nezaobilazne uloge za daljnji napredak, naravno da imam plan za prve korake i aktivnosti. Također, svjesni smo da, zbog specifičnog ustroja i organizacije vlasti BiH, taj plan mora biti podložan izmjenama i dopunama te redefiniranju. Vjerujem kako u BiH sada vlada klima u kojoj je vidljiv napredak, koji se posebno ogleda kroz dobivanje kandidatskog statusa, te predstavlja poseban podstrek za sve aktere kojima je zajednički cilj ispunjenje prioriteta koje je pred nas postavila Europska komisija. Očekujem kako ćemo ispuniti zadane ciljeve, ostvariti uspjeh i svakim danom biti sve bliže europskim standardima, jer smo svjesni nedostataka i samo beskompromisnim radom trebamo težiti oživotvorenju istih, naglašava ministar Bunoza.

Odgovarajući na pitanje o samom imenovanju, koje je za mnoge bilo iznenađenje, te činjenici da je dugo radio kao odvjetnik u praksi, Bunoza kaže da je i sam bio zatečen kada mu je predloženo da bude kandidat za ministra pravde.

-U početku sam imao negativan stav prema kandidaturi. Međutim, osobe koje su me predložile cijenile su da sam se dosta u svojoj praksi bavio slučajevima zaštite ljudskih prava, zastupajući predmete vjerskih sloboda, velik broj predmeta zaštite od diskriminacije, da sam radeći u NVO sektoru zastupao predmete migracije i azila. Također, sudjelovao sam u ugradnji EU pravne stečevine u domaće zakone ispred nevladinog sektora. Upravo zbog činjenice da se cijenila isključivo struka, na kraju sam i pristao biti kandidat za ministra pravde BiH, kaže Bunoza.

Što se tiče odvjetničkog iskustva, podsjeća da nerijetko ministri pravde i u drugim zemlja dolaze upravo iz odvjetništva. Smatra da odvjetnici, suci, tužitelji, pravobranitelji „najbolje znaju kako je pozitivno kada imamo kvalitetan zakon koji se primjenjuje u praksi, te kako je loše kada imamo dobro napisan zakon koji se ne može provesti u praksi“.

-Nadam se da ću kroz vlastita iskustva, zajedno sa svojim kolegama iz Ministarstva pravde BiH doprinijeti da nacrti zakona i propisa budu usklađeni s EU direktivama i EU pravnom stečevinom, kao i da budu provedivi u praksi, ističe ministar Bunoza u razgovoru za Fenu.

Neposredno pred njegovo imenovanje za ministra u medijima su se pojavite optužbe vezano za navodno falsificiranje određene dokumentacije dok je radio kao odvjetnik.

-Kao ministar pravde ne bih želio komentirati pojedinačne predmete u kojima sam bio punomoćnik. Mogu samo reći kako u svojoj pravnoj karijeri, koja traje skoro 18 godina, nikada nisam krivotvorio niti jedan akt bilo koje institucije niti sam upotrebljavao iste znajući ili barem sumnjajući da se radi o neispravnim aktima, navodi ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Kaže da su njegovi prvi dojmovi na novoj funkciji generalno pozitivni. Sve aktivnosti koje poduzima zasnovane su, kaže, na bliskom dijalogu, uvažavanju i  timskom radu. Dodaje da je ugodno iznenađen profesionalnošću i stručnošću zaposlenika Ministarstva pravde BiH koje je upoznao.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM