Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Bugojansku tvornicu oružja “Binas” napustilo 60 djelatnika

Pročitajte i ovo

Tvornica oružja “Binas” i u novu godinu je ušla sa svim problemima. Plaće, topli obrok i doprinosi kasne, novih ugovorenih poslova uglavnom nema, a razočarani radnici odlaze.

Posljednjih mjeseci firmu je napustilo oko 60-ak radnika koji, razočarani nebrigom Vlade FBiH za nekadašnjeg giganta i neispunjenim obećanjima ministra Nermina Džindića, ne vide više perspektivu, piše Žurnal.

Kadrovski udar

“Binas je doveden u situaciju da više nema ni kapaciteta za ozbiljan rad. Namjenska industrija je kompleksna djelatnost i kada odu tri ili četiri inženjera to je kadrovski udar. To je upravo ono što se događa Binasu”, kažu neki od sad već bivših uposlenika ove kompanije.

Jedan od onih koji je napustio “Binas” i trenutno se nalazi u otkaznom roku jeste i Muris Šupić. On je kratko bio na mjestu v.d. direktora “Binasa”, a nakon ostavke Enesa Memića u kojem radnici vide najvećeg krivca za trenutno stanje.

Šupić za Žurnal kaže da je mjesto v.d. direktora prihvatio uz uvjet da mu se Sindikat ne petlja u kadrovsku politiku, dok je od Vlade FBiH umjesto deklarativne tražio stvarnu podršku.

“Ja zastupam tezu da je situacija ovakva najviše zbog toga što Vlada, konkretno ministar Džindić, zanemaruju svoje obveze. Zahtijevao sam da brinu o državnom kapitalu jer ne možete 10 godina imati permanentno negativno revizorsko mišljenje, a to uporno zanemarivati i produžavati mandate nadzornom odboru”.

Podsjetimo, „Binas“ zbog lošeg rukovodstva i još lošije kadrovske politike, u posljednje dvije godine, bilježi samo gubitke. Sa 12,2 milijuna KM poslovnih prihoda u 2018. pali su na 5,9 milijuna KM u 2020., dok u prvih šest mjeseci ove godine prihodi nisu iznosili ni pola milijuna KM.

U 2020. godini su, nakon ostvarene dobiti u periodu od 2017. do 2019., imali gubitak od 3,7 milijuna KM, o čemu je Žurnal već pisao.

“Binas je već godinama nebriga vlasnika. Uprava je smijurija. Stranke dogovore direktorske fotelje i direktori odgovaraju samo strankama. Zaštita kapitala, principi korporativnog upravljanja su zanemareni, dok je važno samo da je stranka zadovoljna”, ističe Šupić.

Na njegovo mjesto je sredinom listopada prošle godine postavljen Abaz Mandžuka koji je prije novoizabrane funkcije bio direktor „BNT-Tvornica mašina i hidraulike“ (BNT-TMiH) Novi Travnik.

15 godina čekaju na plaće

Neki od radnika „Binasa“ s kojima smo razgovarali nisu zadovoljni izborom Mandžuke.

U Mandžuki su najvećeg krivca vidjeli i radnici BNT-TMiH. Kažu da je većina dugovanja nastala u periodu od 2001. do 2005. godine kada su skoro svaku platu tražili štrajkom i smatraju da je za to najodgovorniji upravo Mandžuka, o čemu je Žurnal pisao u maju prošle godine.

U korist radnika BNT-TMiH sudovi u Srednjobosanskoj županiji donijeli su pravosnažne presude još prije 15 godina, ali dio radnika do danas nije isplaćen.

U BNT-TMiH kao najvećeg krivca označili su Mandžuku

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić tada je za Žurnal objasnio da su „dugovanja prema zaposlenicima na ime potraživanja iz radnog odnosa po osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda obuhvaćena postupkom financijske konsolidacije“.

Prema njegovim riječima ovaj modus je svrsishodniji i efikasniji model rekonstrukcije BNT-TMiH od stečajnog postupka.

I u slučaju „Binasa“ Vlada FBiH se poziva na zakon o konsolidaciji. Naime, firmu je tužilo oko 20-ak radnika tražeći stečaj. Uprava je, tvrde sugovornici, pronašla rješenje tako da s njima sklope sporazum kojim je od radnika zatraženo da odustanu od stečaja uz obećanje da će naplatiti svoja potraživanja.

Navodno su dobili jednu ratu, a trenutno čekaju ostale.

„Binas je pred stečajem već 10 godina, po Zakonu koji nalaže kada se ide u stečaj. Kako se radi o namjenskoj industriji Vlada godinama izbjegava taj stečaj. Ali, umjesto da rade na konkretnim rješenjima oni kao i u svim drugim djelatnostima, nude preživljavanje i status quo“, navodi Šupić, dodavši da ne mogu probleme rješavati oni koji su ih i napravili.

Pretis najveći Binasov dužnik

Spomenimo i to da je jedan od najvećih dužnika „Binasu“ firma Pretis d.d. Vogošća i to oko 3,5 milijuna KM. Radi se o kompaniji u kojoj je Vlada FBiH vlasnik 51 posto kapitala i koja u odnosu na druge firme iz oblasti namjenske industrije ima povlašten položaj, o čemu smo također ranije pisali.

Žurnal je pisao i o poslovnim vezama firme TMR, koja se nalazi u vlasništvu Džindića i porodice premijera FBiH Fadila Novalića sa vogošćanskim Pretisom.

„Pretis“ je za financijsku reviziju za 2020. i 2019. dobio negativno mišljenje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 20. Kroz godinu – 14. 08. 2022.

1. Danas je 20. nedjelja kroz godinu. Mise su redovito uz misu u Putišu za pale branitelje u 14:00...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo