spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

Budućnost punjenja iPhonea je potpuno – bežična

Odzvonilo je Appleovom Lightning konektoru.

Apple ovaj priključak na iPhoneu putem kojeg se telefon povezuje s punjačem koristi godinama, no kako smo već pisali, od 2023. to bi se trebalo promijeniti – i to ne dobrovoljno, već prisilno.

Zahvaljujući odluci Europske komisije, od rujna 2024. telefoni i brojni ostali gadgeti koji se prodaju u zemljama Unije morat će imati isti priključak za punjenje – USB-C.

Kako je u posljednjoj kolumni za Bloomberg napisao Mark Gurman, iako se Apple protivio toj odluci, oni se za nju pripremaju već neko vrijeme.

Neki njihovi gadgeti tako već koriste USB-C, a sljedeći na redu su i telefoni. S iPhoneom 15 Lightning konektor odlazi u povijest (osim ako ga Apple ne predstavi na novoj generaciji jeftinijeg modela SE), no u Appleu niti na USB-C ne gledaju na trajno, već samo na privremeno rješenje, piše Zimo.hr.

Taj priključak možemo očekivati na sljedećih nekoliko generacija iPhonea, ali i iPadova (neki modeli već sada imaju USB-C priključak), a nakon toga Apple bi trebao predstaviti svoje trajno rješenje. To rješenje uopće ne bi trebalo uključivati kablove, već bi se njihovi mobilni uređaji trebali puniti samo bežično.

Brojni modeli smartphonea već godinama imaju podršku za bežično punjenje, no te se uređaje i dalje može puniti putem kabela, što je najčešće i brže. U slučaju budućih iPhonea, Appleov je plan u potpunosti izbaciti fizičke priključke i omogućiti isključivo bežično punjenje, bez alternative.

Da tako nešto nije jednostavno, mogli smo vidjeti na primjeru njihova bežičnog punjača koji su najavili prije nekoliko godina, no na kraju su od njega odustali. Ako su njihovi planovi zaista bežični kako tvrdi ovaj analitičar, jasno je kako bi trebali predstaviti i vlastite bežične punjače.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti