spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Brkić: S partnerima iz Trojke, Šestorke ili Osmorke možemo doći do izmjena Izbornog zakona

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (HDZ), rekao je kako očekuje da u ovoj godini, nakon što se uspostavi nova Vlada Federacije BiH, dođe do izmjena Izbornog zakona BiH.

On je poručio kako se na zakazanoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske neće razgovarati o ovom Zakonu, piše Večernji list.

Komentirajući regionalnu turneju sa šefom bh. diplomacije Konakovićem, kaže kako nakon izbora i formiranja Vijeća ministara postaje fina, uobičajena praksa da se posjete zemlje susjedi.

Konaković je prvo posjetio Bruxelles, a zbog nemilih događaja bio je u Turskoj. Onda je došla regionalna turneja. Sva pitanja želimo rješavati, a imamo i zajedničke interese. Sa Srbijom želimo u Europsku uniju, a Hrvatska je naš najveći zagovornik na putu ka EU, naglasio je Brkić.

Izborni zakon BiH neće biti predmet zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. Izborni zakon se treba dogovoriti šest mjeseci nakon uspostave vlasti, točnije nakon što dobijemo Vladu FBiH. Na svim tim sastancima tijekom bileteralnog posjeta Hrvatskoj nismo uopće razgovarali o Izbornom zakonu, pojasnio je Brkić.

Kako je rekao, izmjene Izbornog zakona su dio obveza koje parlamentarna većina ima od Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Naglasio je kako je vrijeme prošlo te bi bilo dobro da su se davno dogovorili.

Postoji nekoliko modela, nekoliko rješenja koje treba izbrusiti. Ako postoji politička volja lako je doći do rješenja. Vjerujem da kod naših partnera postoji volja, naglasio je Brkić.

Na upit u koga imate više povjerenja kada se radi o izmjenam Izbornog zakona – “Trojku” ili SDA, Brkić ističe kako je SDA vrlo jasno dala do znanja da je kupovala vrijeme da se ne dogovori. Podsjetio je na Mostarski sporazum.

Vjerujem da s partnerima iz “Trojke”, “Šestorke” ili “Osmorke” možemo doći do izmjena Izbornog zakona. Nakon što se formira Federalna vlada i ti će se dogovori otvoriti i staviti pred Parlamentarnu skupštinu. To je svakako u okviru ove godine, naglasio je Brkić za N1.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti