Subota, 2 srpnja, 2022

Dopunska nastava

Bosanski jezik od rujna u slovenačkim školama

Pročitajte i ovo

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i sport Republike Slovenije susreli su se u srijedu s predstavnicima Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) i razgovarali o mogućnostima za uvođenje bosanskog jezika kao obveznog izbornog predmeta, odnosno, dopunske nastave, u slovenačke osnovne škole.

Sastanak na inicijativu BADS omogućila je Maja Mihelič Debeljak, direktorica Ureda za razvoj i kvalitetu u obrazovanju na ovom ministarstvu. Iako na susretu preliminarne prirode, obostrani entuzijazam i spremnost za traženje rješenja su odmah urodili plodom. Aleš Ojstršek, vođa Odjela za obrazovanje, te Bronka Straus, zadužena za jezično obrazovanje u Odjelu, pokazali su svoju naklonost ka ideji koju su predstavili prof. dr. Edvin Dervišević, predsjednik BADS, Adriana Kuči, potpredsjednica BADS, te Mirela Galijašević, profesorica bosanskog jezika i književnosti, vođa sekcije za jezik koja djeluje u sklopu ovog akademskog društva.

Adriana Kuči je predstavila ciljeve BADS-a koji je sa svojim radom počeo u ožujku ove godine, naglasivši da je čuvanje identiteta kroz književni jezik, kao jedan od osnovnih bedema kulture naroda, među primarnim zadacima akademskih građana bosanskog porijekla. Dogovoreno je da će, uz obostrani trud, uloženo vrijeme, znanje i materijalna sredstva, kako BADS-a kao inicijatora, tako i Odjela za razvoj obrazovanja resornog ministarstva, uvjeti za uvođenje dopunske nastave iz bosanskog jezika biti realizirani do početka iduće školske godine (2022./2023.), a istovremeno će se raditi na pripremi za dugoročno stjecanje statusa obveznog izbornog predmeta za bosanski jezik.

Dopunska nastava koja bi trebala početi u rujnu u određenim slovenačkim osnovnim školama će biti prije svega namijenjena učenicima viših razreda bosanskog porijekla koji kroz ritam života svojih porodica imaju doticaj s jezikom predaka, ali vrata učionica će biti otvorena za sve učenike koji pokažu zanimanje za učenje bosanskog jezika, koji je već prisutan u školama nekih europskih država, kao što su Švicarska i Austrija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Milijunska investicija u Busovači, gradi se objekat površine 3500 m2

Poznati bh. maloprodajni lanac, Robot iz Sarajeva, prije dva mjeseca krenuo je s izgradnjom novog maloprodajnog centra u Busovači...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo