spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Borba protiv stereotipa: Autizam nije bolest, već neurološka različitost

U Mostaru je osnovana Udruga “Plava Vrpca” s misijom zaštite i integracije djece s teškoćama iz spektra autizma, razbijajući predrasude i gradeći mostove razumijevanja i podrške. Daniela Jurčić, glasnogovornica Udruge i majka djeteta s autizmom, podijelila je s Jabuka.tv inspiraciju iza osnivanja, ističući rastuću potrebu za ovakvim inicijativama.

Osnovana 2020., pandemija je privremeno usporila aktivnosti Udruge, ali sada s punom snagom kreću u realizaciju brojnih aktivnosti, uključujući i obilježavanje Dana svjesnosti o autizmu. Predsjednik Udruge, Igor Antunović, zajedno s roditeljima djece s autizmom, predano radi na projektima podrške i edukacije.

Jurčić naglašava važnost prihvaćanja dijagnoze i usmjeravanja energije na terapije i podršku, demistificirajući autizam i potičući pozitivne pristupe i razumijevanje. Defektologinja Zora Skoko pridružuje se razgovoru, ukazujući na važnost educiranja javnosti o autizmu i izazovima s kojima se obitelji suočavaju.

“Plava Vrpca” aktivno radi na promicanju svijesti o autizmu, koristeći medijske platforme i organizirajući edukativne događaje, te stvara okruženje u kojem djeca s autizmom mogu napredovati. Daniela Jurčić, kroz osobno iskustvo, poziva na empatiju i podršku, ističući jedinstvenost i sposobnosti djece s autizmom.

Udruženje se zalaže za razbijanje stereotipa i promicanje razumijevanja neuroloških različitosti, te naglašava potrebu za zajedništvom i prihvaćanjem. “Plava Vrpca” predstavlja važan korak prema inkluzivnijem društvu, pružajući podršku, obrazovanje i nadu obiteljima i djeci s autizmom u Mostaru.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti