BiHAMK PODSJEĆA: Vozač koji poprska pješaka vodom u BiH platit će kaznu

Gotovo i nema pješaka kojeg, za vrijeme kišnih dana, automobil nije poprskao vodom. U razdoblju kišnih i snježnih dana vozači se muče s gužvama na cestama, a pješake nerijetko nesavjesni vozači poprskaju vodom.

Prema čl. 112. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, vozač koji se kreće mokrim kolnikom u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću rubom kolnika ili nogostupa.

Kazna za taj prekršaj je 30 KM, javlja BiHAMK. Iz Ureda ravnatelja MUP-a SŽ-a kazali su za Fokus da ne vode posebne evidencije o pješacima koji su smočeni vodom na ulici. Pitali smo ih, također, na koji način se taj prekršaj može prijaviti ako u blizini nema policijskog službenika, a iz MUP-a SŽ-a navode: – Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno smoči vodom pri vožnji, potrebno je da se pješak obrati u najbližu policijsku postaju i navedeno prijavi s napomenom da zapiše registracijski broj pločica.

U nekim državama prskanje pješaka vodom ozbiljan je prekršaj. U Velikoj Britaniji propisana je kazna do 5000 funti za čin nekompetencije, sebičnosti i agresivnosti u prometu. Najčešći oblik kazne za nekulturne vozače je 100 funti i čak tri kaznena boda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Federacija BiH dobila proračun za 2023. godinu

FOTO Veličanstven ulov u Neumu: Ulovljena tuna teška 85 kg