BiH odobren izvoz jaja u EU

0
20
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh. peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju

“Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i slično sada mogu nesmetano izvoziti”, izjavio je Šarović.

Кonačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije uslijedit će u narednim tjednima.

Nakon dobivanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobivanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduvjet je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni.

dnevnik.ba