spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

BiH: Novinara sumnjiče za odavanje tajnih podataka jer je pisao o slučaju silovanja

Veća skupina novinara okupila se u subotu u Banjoj Luci na prosvjedu ispred policijske uprave organiziranom zbog toga što je policija dan ranije privela i ispitivala njihovog kolegu zbog objavljivanja tajnih podataka o istrazi koja je u tijeku.

Nikola Morača koji piše za list “EuroBlic” i jedan portal sa sjedištem u Banjoj Luci morao je u petak doći na saslušanje u policijsku postaju kamo je pozvan jer je u nekoliko tekstova pisao o istrazi slučaja silovanja, uključujući činjenicu da osumnjičenom za to kazneno djelo nikada nije bio određen pritvor.

U policiji su ocijenili kako je u svojim tekstovima objavio tajne podatke o istrazi te su tražili da im otkrije tko mu je bio izvor informacija.

Rekao sam im da niti u jednom trenutku ni u jednom tekstu nisam otkrio identitet žrtve. Inicijale osumnjičenog smo otkrili prenoseći priopćenje banjolučkog tužiteljstva, opisao je Morača što se zbivalo tijekom ispitivanja na koje je došao u pratnji odvjetnika, prenosi Hina.

U policiji Moračnim pojašnjenjem nisu bili zadovoljni pa su novinaru kazali kako ga od sada tretiraju kao osobu osumnjičenu za odavanje službene tajne te su mu oduzeli službeni mobilni telefon, a Morača sve to vidi u svjetlu izjave policijskih istražitelja koji su mu kazali kako je “došlo vrijeme da mu stanu u kraj”.

Novinari koji su se okupili na subotnjim prosvjedima upozorili su da se radi o neprihvatljivim pritiscima na slobodu medija.

Prisiljavanje novinara da otkrije izvor je neprimjereno demokratskom društvu, a novinar je dužan otkriti izvor samo kad je u pitanju ubojstvo. Na ovaj način stvara se pogodan ambijent za buduće progone novinara, kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banje Luke.

Postupke policije osudio je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Po tko zna koji put nadležnima su krivi oni koji ukažu na probleme, a ne oni koji ih prave, napisao je Stanivuković u objavi na društvenim mrežama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM