Srijeda, 20 siječnja, 2021

BiH jedina država u Europi koja nije spremna za 5G

Pročitajte i ovo

TRAŽI SE PAS: Izgubljen pas imena Dona

Traži se izgubljeni pas. Odaziva se na ime Dona.  Ako ste je vidjeli ili imate bilo kakvu informaciju, javite na...

Kako potaknuti gubitak kilograma zimskim šetnjama?

Zimski mjeseci i niske temperature ne trebaju vas zaustaviti u vašim planovima da budete aktivni na otvorenom i, ako...

Zašto je ubojici koji je uhićen u Busovači trebalo 110 tisuća KM?

Ironija je da su ubijeni poznavali ubojicu iz Turske, s obzirom na to da je imao fast-food na ulazu...
Bosna i Hercegovina posljednja je država u Europi koja je uvela mobilni internet tipa 4G i jedina koja još nije spremna za uvođenje 5G, navedeno je u izvješću specijaliziranog telekomunikacijskog portala Operatorwatch.

U izvješću posvećenom BiH navodi se da je tržište liberalizirano i da je stvoren okvir zasnovan na regulatornom okviru EU za komunikacije.

– Tržište karakteriziraju tri zone, svaka s postojećim operaterom. Najveći operater BH Telecom je dominantan provider, dok Telekom Srpske (m:tel) posluje u RS-u, a HT Eronet (HT Mostar) djeluje u Herceg-Bosni. Zajedno, ova tri trenutna operatera kontroliraju 99 posto tržišta – pojašnjeno je.

Dodaje se da je širokopojasna mreža fiksne telefonije relativno nerazvijena, što je rezultiralo time da ulaganja u mobilne nadogradnje BH Mobile i Telekom Srpske omogućavaju širokopojasnu povezanost u zemlji u većoj mjeri nego što je to uobičajeno drugdje u Europi.

– Tri operatera mobilne mreže, svaki povezan s jednim od postojećih fiksnih operatera, pružaju nacionalnu pokrivenost. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izdala je 4G licence nacionalnom trojcu operatera mobilne mreže u travnju 2019. Koncesije važe 15 godina i obvezuju vlasnike licenci da počnu pružati komercijalne 4G usluge u roku od mjesec od dodjele. Od operatera se, također, traži da mreže pokrivaju 90 posto teritorija zemlje u roku od pet godina od dodjele – naglašeno je u izvješću, piše Avaz.ba.

Prema podacima ovog portala, BH Telecom je uspješno testirao 5G tehnologiju, postižući brzine odlazne veze od 1,4 Gbps.

– Međutim, BH Telecom nije uspio utvrditi raspored komercijalnog uvođenja 5G, rekavši samo da će takav razvoj događaja uslijediti kada to bude opravdala potražnja za brzinama koje nudi 5G. M:tel je najveći rival BH Telecoma u zemlji, s udjelom na tržištu od 41 posto. HT Eronet najmanji je pružatelj usluga, sa samo 14 posto tržišnog udjela – pojašnjeno je.

Dodaje se kako je Globalna udruga dobavljača mobilnih usluga (GSMA) izvijestila još 2019. godine da su LTE mreže postavljene u svakoj europskoj zemlji, nakon što je to kao posljednja učinila Bosna i Hercegovina.

– Iz dostupnih izvještaja vidi se da se, kada je riječ o BiH, još ne zna kada će 5G stići u tu državu. Pred operaterima je težak zadatak – zaključeno je.

– U travnju 2019. Albanija, BiH, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija dogovorile su se o smanjenju troškova roaminga. Ugovorom je predviđeno smanjenje troškova na minimalne iznose. Ukidanje svih roaming naknada predviđeno je ove godine, što je preduvjet da bi se na kraju pridružilo zajedničkoj zoni roaminga EU – navodi se.

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

TRAŽI SE PAS: Izgubljen pas imena Dona

Traži se izgubljeni pas. Odaziva se na ime Dona.  Ako ste je vidjeli ili imate bilo kakvu informaciju, javite na...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo