BiH i dalje računa na ruski plin no ne kažu po kojoj cijeni

Ruski Gazprom nastavit će opskrbljivati plinom Bosnu i Hercegovinu, izuzetu iz kategorizacije “neprijateljskih država” koje je Kremlj obvezao plaćati ovaj energent u rubljima, potvrdili su u srijedu iz tvrtke Energoinvest koja je uvoznik prirodnog plina za područje Federacije BiH.

U BiH svaki entitet ugovara isporuke plina za sebe, a iz Energoinvesta su potvrdili kako su sa Gazpromom upravo potpisali aneks postojećeg ugovora o nastavku opskrbe do kraja godine.

“To podrazumijeva da će se cijena za isporučeni plin korigirati kao i do sada kvartalno, isključivo na bazi devetomjesečne promjene cijena naftnih derivata”, stoji u obavjesti medijima iz sarajevske tvrtke.

Prema procjenama nekih stručnjaka, BiH mora računati da će plin uskoro plaćati skuplje za najmanje 15 posto.

“Sad se već zna kakva će biti cijena za treći kvartal a meni je nejasno zašto to iz Energoinvesta jasno ne kažu”, kazao je lokalnim medijima Almir Bećarević, bivši direktor tvrtke BH gas koja je glavni distributer plina na teritoriju Federacije.

U Energoinvestu računaju na nastavak isporuke ruskog plina i u 2023. godini kada im istekne sadašnji ugovor s Gazpromom, no priznaju kako je potpuno neizvjesno kakva će biti cijena tog energenta.

Najveći potrošač plina u BiH je Sarajevska županija te neki industrijski pogoni poput željezare u Zenici.

BiH je trenutačno potpuno ovisna o ruskom plinu jer je na europsku plinsku mrežu spojena samo preko Srbije a obje države ruski plin trenutačno dobivaju plinovodom Turski tok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hrvatski kandidat ima šansu ako ne bude prevelikog inženjeringa bošnjačkih stranaka

Katolička crkva u BiH u protekle tri godine izgubila 33 svećenika