spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

BiH dobila 70 milijuna eura pomoći za energetsku stabilnost

Europska komisija odobrila je 70 milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu.

Kako je priopćeno iz Ureda Europske unije u Sarajevu, iz sjedišta Europske komisije Bosni i Hercegovini dostavljen je potpisani sporazum o financiranju paketa energetske potpore u vrijednosti od 70 milijuna eura kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim kućanstvima u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati potpora energetskoj tranziciji.

Isplata prvog dijela pomoći od 63 milijuna eura ipak će biti uvjetovana pozitivnom ocjenom Europske komisije o provedbi mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, što ih je Vijeće ministara BiH usvojilo u prosincu prošle godine.

Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena kućanstvima, uključujući račune za energente. Europska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske potpore osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima, izjavio je šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler.

Pojasnio je kako će najugroženije obitelji dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske učinkovitosti u kućanstvima i privatnom sektoru.

Paket energetske potpore zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom svog posjeta regiji u listopadu 2022. godine. Tim je paketom za ove namjene osigurano ukupno milijardu eura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM