spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

BiH bi uskoro mogla zaplijeniti imovinu bogatim Arapima

Kako je biznisInfo.ba objavio, ova kompanija po ovoj osnovi duguje oko 3,5 milijuna KM.

Riječ je o kompaniji koja je izgradila turistički grad Osenik na teritoriju Hadžića kod Sarajeva. Vlasnici tvrtke su iz Kuvajta.

Kako je potvrđeno za biznisinfo.ba iz Uprave za neizravno oporezivanje, pokrenut je postupak koji bi u konačnici vodio pljenidbi imovine ove kompanije. Kako je potvrđeno, riječ je o nekretninama od kojih se jedan dio nalazi upravo u Oseniku. Trenutačno se čeka sudska odluka o ovom pitanju.

– Gulf Real Estate d.o.o. Hadžići se nalazi među najvećim dužnicima koje teritorijalno obuhvaća Regionalni centar Sarajevo UNO (dug na dan 18. listopada 2022. iznosi 3.549.670 KM). Prema podacima kojima raspolaže UNO, RC Sarajevo, suvlasnici kompanije Gulf Real Estate su Jasem A. M. SH. A. Alkander, državljanin Kuvajta, i First Arab Real Estate Company L.L.C., Kuwait – rečeno je iz UNO-a.

Dug poreznog obveznika Gulf Real Estate utvrđen je u postupku kontrole rješenjem od 25. prosinca 2020. godine u ukupnom iznosu  od 2.813.851 KM.

Na navedeno rješenje porezni obveznik je uložio žalbu koja je odbijena u prvostupanjskom postupku. Žalba po ovom rješenju trenutno je kod drugostupanjskog organa na odlučivanju.

– Rješenjem Uprave za neizravno oporezivanje, donesenim u postupku po zahtjevu Gulf Real Estate, odobrena je odgoda plaćanja duga po osnovi PDV-a do 5. svibnja 2022. godine – navodi se u odgovoru koji je portalu biznisinfio.ba poslao glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević.

Kao garancija za osiguranje plaćanja duga prihvaćena je ponuđena imovina i sklopljen je ugovor o zasnivanju založnog prava (hipoteke) na nekretninama između Uprave za neizravno oporezivanje i vlasnika nekretnina Gulf Real Estate i ITC Constructor Group d.o.o. Sarajevo, sastavljen kod notara.

Na osnovi ugovora na nekretninama je uknjiženo založno pravo – hipoteka. Kako dužnik nije izvršio plaćanje prema rješenju, pred nadležnim sudom je pokrenut izvršni postupak koji je u tijeku.

UNO je pojasnio znači li to da postoji mogućnost da država plijeni vile koje su izgrađene u naselju Osenik u Hadžićima.

Izvršni postupak pred nadležnim sudom pokreće se na osnovi izvršne isprave podnošenjem prijedloga za izvršenje od strane tražitelja izvršenja. Ako je prijedlog podnesen u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku, sud donosi rješenje o izvršenju nad imovinom navedenom u prijedlogu za izvršenje.

Na rješenje o izvršenju izvršenik i tražitelj izvršenja kako je propisano zakonom imaju pravo prigovora, a na rješenje o prigovoru pravo na žalbu. Po okončanju postupka po pravnim lijekovima sud vrši prodaju imovine putem javnih aukcija.

– U konkretnom predmetu, po prijedlogu UNO/-a (tražitelj izvršenja) doneseno je rješenje o izvršenju od strane Osnovnog suda u Sarajevu na više nekretnina. od kojih se jedan dio vodi na KO Osenik. Dio nekretnina koji je predmet izvršnog sudskog postupka je u opisu zemljište a na jednom dijelu zemljišta su izgrađeni objekti. Od strane Općinskog suda u Visokom po prijedlogu za pokretanje postupka izvršenja od UNO/a (tražitelj izvršenja), nije donesena odluka. Iz navedenog se da zaključiti da se postupak izvršenja provodi u skladu s propisanim pravilima o izvršenju pred nadležnim sudom – rečeno je iz UNO-a.

Podsjetimo, Osenik je najavljen kao velika razvojna investicija s velikim brojem vila i drugih ugostiteljskih i zabavnih sadržaja te impozantnim jezerom u sredini. Naselje je zaista i izgrađeno sa svim sadržajima, ali kasnije stvari očito nisu išle prema planu.

Ovo naselje bilo je nazivno i “prvim arapskim gradom u BiH”, s obzirom na to da su vile bile namijenjene uglavnom arapskim kupcima, a cijeli kompleks je bio ograđen i osiguran. Naravno, ulaz je bio svima omogućen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM