Utorak, 13 travnja, 2021

BDP BiH prošle godine pao manje nego što se predviđalo

Pročitajte i ovo

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila vijence na spomen obilježju poginulim braniteljima

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata naše općine na čelu s predsjednikom Marinkom Čosićem položila je vijence i položila...

Marinko Čavara: HDZ BiH neće odustati od izmjena Izbornog zakona!

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara u intervjuu za naš portal politika24.net ocjenjuje mjere koje Vlada FBiH poduzima kako...

Zatraženo pomjeranje policijskog sata u FBiH povodom nastupanja mjeseca Ramazana

Vlada Županije Sarajevo zatražit će od Vlade Federacije BiH, kao i od kriznog stožera, odobrenje za pomjeranje policijskog sata...
Ekonomski pad Bosne i Hercegovine u 2020. godini mogao bi biti manji nego to je što prvobitno predviđeno sa prognozama koje su govorile o realnom smanjenju BDP-a od 6 posto, pa i više, izvještava Indikator.ba.

Objavljujući nedavno preliminarni izvještaj o BDP-u u četvrtom tromjesečju 2020. godine, Agencija za statistiku BiH navela je i procjenu da bi BDP BiH za prošlu godinu mogao iznositi 31,05 milijardi KM i biti manji za 4,3 posto nego u 2019. godini.

BDP BiH je u prvom tromjesečju 2020. imao, možda i iznenađujući, rast od 2,3 posto, da bi sa izbijanjem pandemije uslijedila dva tromjesečja s oštrim padom ( -9,0 posto i -6,3 posto) a potom i postepeni oporavak s padom od -3,8 posto, što je sve rezultiralo procijenjenim godišnjim padom od 4,3 posto.

I neki drugi autoriteti procijenili su pad BDP-a BiH na sličnoj razini, pa je tako Svjetska banka u izvješću objavljenom prije nekoliko dana prognozirala pad ekonomije BiH od -4,0 posto u 2020. godini. Nešto ranije Raiffeisen banka je procijenila da bi pad BDP-a u 2020. godini mogao iznositi – 4,8 posto.

Sve ove prognoze povoljnije su od svojevremnih predviđanja u 2020. godini o kojima se govorilo o padu od 6 posto, pa i više usljed usporavanja većine proizvodnih sektora, ali i slabijeg vanjskog okruženja.

Pad BDP-a BiH bio je umjeren u usporedbi s mnogim zapadnoeuropskim zemljama ili eurozonom, pa čak i s nekim zemljama okruženja sa jakim udjelom turizma poput Hrvatske ili Crne Gore.

- Advertisement -

Ovu nešto ugodniju izvedbu u teškim okolnostima treba pripisati činjenici da je udio usluga, posebno usluga pogođenih ograničenjima u dodanoj vrijednosti, niži nego u razvijenim zemljama i zapadnim zemljama EU.

Osim toga industrija koja se tijekom godine počela oporavljati imala je koristi od oporavka globalne ekonomije, a pa posljedično i oporavka Europske unije, odnosno eurozone. To je naročito bilo vidljivo pred kraj 2020. godine, a posebno je izraženo na početku ove godine.

No, iako je imala manji pad nego neke druge zemlje, BiH prema procjenama neće imati eksplozivan rast u 2021. godini, kao što bi se to moglo dogoditi s nekim teško pogođenim zemljama zapadne Europe.

Svjetska banka očekuje da će ekonomski rast u 2021. godini biti 2,8 posto, dok će ubrzati na 3,5 posto u 2022. godini. S približno sličnim prognozama izašla je i Raiffeisen banka koja očekuje rast u 2021. godini od 3 posto.

Naravno, prognoze su uvjetovane pretpostavkama da će proces distribucije i cijepljenja poboljšati u odnosu na trenutni spori tempo.

I Svjetska banka upozorava na rizike, navodeći da bi okruženje produžene pandemije moglo dovesti do nižih stopa rasta u 2021. nego što je predviđeno. Uz to će utjecati i izazovno političko okruženje i provođenje usvojenog socioekonomskog programa.
Glavni vanjski rizik za BiH, prema ovoj međunarodnoj instituciji, ostaje spor rast u EU i političke tenzije u regiji.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Krizni stožer FBiH dao preporuku da policijski sat ipak ostane od 21 sat

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je na današnjem sastanku donio preporuku za Vladu Federacije BiH da ne skraćuje razdoblje...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo