Autoceste u FBiH prohodne i redovito se čiste

0
50
Autoceste u FBiH su prohodne, a njihovo održavanje uslijed zimskih padalina je zadovoljavajuće i provodi se u skladu sa zakonom, rečeno je Feni iz JP Autoceste FBiH. 

Napominju da je na autocesti A1, odnosno poddionici Zenica jug – Podlugovi i poddionici Podlugovi – Tarčin, iako pada snijeg, stanje zadovoljavajuće i da se vozi po prohodnoj autocesti.

Ekipa zimske službe je spremna za zimske uvijete na autocesti. Međutim, u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija, potrebna je dodatna odgovornost i samih vozača, ističu iz Autocesta FBiH te apeliraju na vozače da ne pretječu ralice te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionici autoceste A1 Zenica jug – Tarčin sva potrebna mehanizacija je na cesti, a radi se o sedam ralica i jednom unimogu na Visokom i osam ralica i dva unimoga na Vlakovu. Pored toga, radi prevencije, posuta je sol tako da su ceste prohodne i nisu zaleđene, ističu iz Autocesta FBiH.

Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe na autocestama, kao i bilo kojih drugim cestama je osigurati prohodnost. To u situacijama kada imamo obilne snježne padavine podrazumijeva da na kolniku može biti do 10 centimetara snijega, što svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah, nego da se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snijeg koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu, naglašavaju iz Autocesta.

Dodaju kako je zakonom propisano da kad apsolutno prestanu padaline, autocesta u roku od pet sati mora biti dovedena u potpuno čisto stanje i da Autoceste FBiH dosad nikada nisu prekršile taj rok.

Podsjećamo, prije par dana Autoceste FBiH uputile su upozorenje pred raskid ugovora izvođaču radova na redovnom i zimskom održavanju, firmi Sarajevoputevi d.o.o. zbog nepravovremenog posipanja autoceste.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.