Andrićevi dani: Večeras promocija zbornika radova grupe autora

0
44
U okviru kulturno-umjetničke manifestacije “Andrićevi dani večeras, 17.10. 2018. godine sa početkom u 19:00 sati će u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik biti održana promocija Zbornika radova grupe autora sa II simpozija na temu “Izvori za prikupljanje i istraživanje podataka o zdravstvenoj i socijalnoj kulturi s posebnim osvrtom na Srednjobosanski kanton i šire”.

Manifestacijom “Andrićevi dani” nastoji se vratiti sjećanje na lik i djelo književnog nobelovca, te su u program koji organizira nekoliko travničkih institucija kulture su inkorporirane predstave, nekoliko književnih večeri, promocija knjiga i predavanja eminentnih profesora na tematiku Andrićevih djela. Važnost ovomjesečnog programa se ogleda u bitnosti prisjećanja na Andrićevo bogato stvaralaštvo, razvijanje svijesti o značaju piščeve zaostavštine.

Pored toga, misija manifestacije je također da se uključi što više učenika osnovnih i srednjih škola, kako bi stekla i proširila određena saznanja o pisanoj riječi našeg nobelovca. Novina je, također, posvećivanje pažnje inkluziji, stoga je u program inkorporirana radionica u kojoj će sudjelovati učenici s poteškoćama u govoru.

Andrićevi dani” utemeljeni su 1976. godine, a održavaju su u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik, Gradske biblioteke, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, Centra za kulturu, Katoličkog školskog centra (KŠC) “Petar Barbarić” i HKD “Napredak” Travnik.