spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Andelija: Cijene struje u FBiH neće biti veće od 20 posto, ali moramo nastaviti proizvodnju iz TE

Nakon što su krajem 2021. godine usvojene dopune Zakona o električnoj energiji, kojima je predviđeno da Vlada Federacije BiH reagira ukoliko bi poskupljenje električne energije bilo veće od 20 posto, ostalo je bilo nekoliko nedoumica.

Naime, između ostalog, nije bilo jasno što će biti s kompanijama koje su još u prošloj godini, prije stupanja na snagu dopunjenog zakona, potpisale ugovore s Elektroprivredom BiH, a koji su predviđali poskupljenje i za oko 300 posto.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija za Klix.ba pojasnio je na koji način će biti riješeno ovo pitanje.

“Kupci kojima je ugovor o snabdijevanju električnom energijom istekao 31.12.2021. godine, a prihvatili su ponudu za snabdijevanje za 2022. godinu, obračun utrošene električne energije za razdoblje 1.1.2022. – 6.1.2022. godine vršit će se po cijenama iz prihvaćene ponude, dok će se obračun utrošene električne energije od 7.1.2022. godine vršiti u skladu s Odlukom Vlade FBIH”, kazao nam je Andelija.

Istakao je Andelija i i kako su organi JP Elektroprivreda BiH donijeli Odluku koja definira način provođenja dopunjenog Zakona, te da će svi kupci koji se obrate ovom poduzeću za ponudu za snabdijevanje za 2022. godinu dobiti ponudu u skladu s Odlukom Vlade FBiH.

“Za razdoblje do zaključenja ugovora o snabdijevanju za 2022. godinu, obračun utrošene električne energije će se vršiti u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, Općim uvjetima i Pravilnikom o snabdijevanju električnom energijom”, odgovorio je na pitanje na koji način će biti regulirano plaćanje za gospodarstvenike koji još uvijek nisu potpisali ugovor za ovu godinu.

I ranije su iz Elektroprivrede BiH isticali kako će ova izmjena Zakona dovesti poduzeće u značajnu dubiozu. Andelija za Klix.ba kaže kako će jasni pokazatelji posljedica provođenja odluke o ograničavanju cijena biti vidljivi u narednom razdoblju.

“Elektroprivreda BiH će vršiti detaljnu analizu efekata primjene ovog modela o čemu će kvartalno informirati Vladu FBiH i Nadzorni odbor. Izmjena Zakona je odustajanje od Ugovora o osnivanju energetske zajednice Jugoistočne Europe. Nažalost, u narednom razdoblju morat ćemo zatražiti suglasnost Parlamenta FBiH za odustajanje od još jednog Ugovora i to Ugovora o smanjenju emisija stakleničkih plinova i nastaviti proizvodnju iz Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 5 u TE Kakanj kako bi na regionalnom tržištu pokušali smanjiti negativne efekte izmjene Zakona o električnoj energiji u FBiH”, zaključio je Andelija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM