spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Andelić je bio s poginulim Šimićem u nedjelju na Prenju: “Na boljem svijetu nastavi sa nebeskom šetnjom”

Admir Andelić se emotivnom porukom oprostio od svog prijatelja Rade Šimića, koji je tijekom alpinističkog uspona na Prenju poginuo, nakon što se pokrenula lavina.

Naime, ništa nije ukazivalo da će dvojica bh. planinara doživjeti tragediju, ali zlokobna ćud planine sve je u trenu promijenila.

Rade je život izgubio padom s litice, dok je Admir prošao s lakšim ozljedama, ali je uslijedila dramatična borba za spuštanje s planine, kao i evakuacija tijela poginulog u podnožje planine.

Sjaj u očima

– Brate, druže, partneru… Volju, želju koju sam vidio i doživio kod tebe, sjaj u očima kad treba ići negdje, kad se priča o planovima, projektima, usponima, druženju nisam ni kod koga prije osjetio. Uvijek si bio spreman za bilo šta, dali je to druženje, trening ili uspon u planini, inicijator. Počeli smo zajedno sanjariti o planovima. Kada dvoje zajedno sanjare o istom onda su posebno povezani, to prijateljstvo prerasta u nesto više, napokon sam se ponadao evo životnog partnera s kojim će se obići svijet i sva velika gorja. Tada nam planina pokaza onu svoju mračnu stranu, najgoru moguću, zauvijek obilježi i zareza u srcu ranu, tebe uze i ostavi u tom prostranstvu, a meni pruži da to sve vidim i uz veliku sreću preživim – napisao je Andelić.

Kaže da je bol prevelika, te da „nigdje i niko ne može da te nauči kako je to izgubiti partnera, druga, brata“.

Na boljem si svijetu

– Teško da će išta više biti isto, ali se mora nastaviti, ako je ikako moguće. Mi na jednom, a ti na boljem svijetu nastaviti sa nebeskom šetnjom, pa opet nekad bude prilike da se navežemo brate moj. Veliko, veliko hvala svim pripadnicima GSS iz BiH, Muhamed Gafić s kojim sam bio na vezi, partnerima i alpinistima koji su u rekordnom roku došli do nas i uz ekstremne napore uspjeli odraditi što su mogli. Hvala velika i OS BiH, koji su pružili podršku iz zraka.

Hvala MUP-u TK JP SP kolegama s kojima sam bio u kontaktu sve vrijeme, te su bili spremni da pruže bilo kakvu pomoć. Hvala svima na porukama podrške i pozivima. Alpinisti ne idu u planinu da bi dobili i najmanju ogrebotinu, a kamoli da tamo ostave život, idemo tamo zato što to volimo. Počivaj u miru moj Rade, da ti je laka zemlja bosanska. Obitelji iskrena sućut, i da koliko je moguće izdrže i prođu kroz ove teške dane.

Posljednji ispraćaj će se obaviti 18. veljače 2021. u četvrtak u 12 sati ispred komemorativnog centra u Tuzli – kaže Andelić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM