spot_img
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

“Amanet” premijerno prikazan u Busovači

U busovačkom kinu Theatre sinoć je održana busovačka premijera filma “Amanet”, filma koji ima dušu. Glumci i cjelokupni tim su po završetku projekcije nagrađeni velikim pljeskom za više od 90 minuta kvalitetnog bh. filma!

Svečanoj premijeri igranog filma “Amanet” u Busovači prisustvovale su brojne osobe iz javnog i kulturnog života, a mnogi od njih nisu krili oduševljenje novim bosanskohercegovačkim filmom. Mirza Begović, scenarista i redatelja igranog filma “Amanet”, javno se zahvalio i redatelju i producentu Ademiru Kenoviću za podršku i savjete tijekom postprodukcije filma, što je po riječima Begovića dalo značajan pečat svemu onome što će bh. publika imati priliku da gleda u narednih mjesec dana u svim bosanskohercegovačkim kinima.

Glumačka ekipa, ali i ekipa iza kamere filma, s ponosom su sinoć kazali da su napravili film koji ne govori o teškim temama, već o ljubavi, tradiciji, prijateljstvu, a sve to protkano smijehom koji prati radnju od početka do kraja.

Međutim, najveće oličenje ovog filma je to da je ovo 100-postotni bosanskohercegovački film, odnosno, da nijedna klapa nije snimljena van BiH, ali ni poslana van BiH na korekciju ili postprodukciju, kazao je to medijima producent i direktor fotografije na filmu Nevres Softić.

Scenarista i redatelj Mirza Begović je kazao da je ovo ispunjenje njegovog dječačkog sna te da je nakon svega sretan zbog prijateljstava i suradnje s ekipom koja je imala razumijevanja i ušla u ovaj projekt gdje su radili za ne tako velike honorare s obzirom na to da film nije imao unaprijed određenu i osiguranu financijsku konstrukciju.

Tijekom obraćanja, producenti filma su se zahvalili svima onima koji su u skladu sa svojim mogućnostima podržali film, ali i onima koji to nisu, a čija je obaveza podržavati bosanskohercegovačku kinematografiju.

Film je producirala produkcijska kuća Hudhud pro u koprodukciji sa AmfiTeatrom Busovača i Preporodom Busovača, a osim Mirze Begovića kao scenariste i redatelja, fotografiju i montažu na filmu je radio Nevres Softić, koscenarista na filmu je Nijaz Begović, dok originalnu muziku za film potpisuju Ahmet Šabić i Eldin Huseinbegović. Kamera i dron operater na filmu je Ajdin Hasanić, a isti je sniman u selu Podstijena u Busovači.

Busovački štih filmu između ostalog daju redatelj Mirza i Nijaz Begović, glavna glumica Iva Filipović te Emrah Halilović i Tihana Miličević, također glumci u filmu, kao i druge sporedne uloge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM