- Marketing -
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021
- Marketing -

Ako imate prosječnu plaću, za državu ste radili 180 dana

Pročitajte i ovo

Večeras 9. kolo Karlovačko lige – kviz općeg znanja Beer Bar

Utorak je, i vrijeme je za 9. kolo Karlovačko lige - kviz općeg znanja Beer Bar.  Kviz počinje u 19:00...

Zbog manje ponude na Zapadu poskupjeli rabljeni automobili u BiH

U prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 21.359 rabljenih vozila. S obzirom na naš standard, teško je očekivati...

Tročlana obitelj iz Orašja živi bez struje i vode: Žele svome sinu život sličan onome koji imaju njegovi vršnjaci

Tročlana obitelj Prijević iz Orašja živi u svega dvadesetak kvadrata, bez struje i vode. Ivanka i Zoran Prijević imaju iznimno...
Porezi u našoj zemlji su toliki da pola godine moramo raditi samo za njih. Tek u drugoj polovici godine počinjemo raditi za sebe, pokazuju izračuni koje možemo dobiti na portalu mojporez.ba.

Kako bismo provjerili koliko točno radimo za državu i jesmo li već, i kada, počeli raditi za sebe, Klix.ba uporedio je prosječne plaće u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Tako se na prosječnu plaću od 980 KM u Federaciji BiH plati 710 KM poreza mjesečno. Ako od te plaće, primjerice 400 KM potrošite na hranu, odjeću i druge potrebe, za to platite 58 KM poreza. Ako na gorivo potrošite 100 KM, za poreze ćete u tom slučaju izdvojiti 49 KM, ako ste pušač i mjesečno kupite 20 kutija cigareta, na to ćete platiti gotovo 90 KM poreza.

Na ovu plaću je godišnji porez koji građani plate 10.185 KM. Dakle, od 365 dana u godini, građani rade 183 dana kako bi platili poreze. Ako bi radili od 1. siječnja samo za plaćanje poreza, tek od 2. srpnja bi počeli raditi za sebe.

Ako se uzme da je i u Republici Srpskoj prosječna plaća bila 980 KM, vidjet će se da se u ovom bh. entitetu za poreze izdvaja nešto manje novca. Tako se za plaću od 980 KM u RS-u mjesečno plati 554 KM poreza, što je za 156 KM manje nego u Federaciji.

Za isti iznos koji potrošimo na hranu, odjeću, gorivo i cigarete, platit ćemo isti porez kao u Federaciji, ali je iznos koji se godišnje izdvoji za poreze znatno veći. Tako se na ovu plaću u Republici Srpskoj godišnje plati 9.011 KM poreza, što je za 1.174 KM manje nego u Federaciji BiH. Godišnje se u ovom entitetu radi 179 dana samo za poreze te su oni koji imaju navedenu plaću za sebe počeli raditi tek 28. lipnja, nekoliko dana ranije nego njihove kolege u Federaciji BiH.

- Advertisement -

Najveća prosječna plaća u Federaciji BiH u travnju bila je u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u iznosu od 1.720 KM. Na ovaj iznos plaće mjesečno se plaća 1.287 KM, a godišnje se za poreze odvoji 17.947 KM. Dakle, kako bi platili poreze za ovaj iznos plaće, građani godišnje rade 182 dana, što znači da su tek 1. srpnja počeli raditi za sebe.

Najveća prosječna plaća u proteklom razdoblju u Republici Srpskoj bila je u području financijske i djelatnosti osiguranja, i to u iznosu od 1.520 KM. Za ovu plaću mjesečno se za poreze izdvaja 905 KM, a godišnje 13.222 KM. Dakle, od 365 dana u godini potrebno je raditi 166 dana kako bismo platili poreze. To znači da ste za sebe počeli raditi tek 15. lipnja.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U teškoj prometnoj nesreći u Bukovcima smrtno stradala jedna osoba

U poslijepodnevnim satima na magistralnom putu M5 Busovača – Kiseljak dogodila se teška prometna nesreća, u kojoj je sudjelovalo...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo