spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Ako imate “crne” plombe, mijenjajte ih što prije

Vijeće Europske unije i Europski parlament donijeli su odluku o zabrani amalgamskih zubnih plombi koje sadrže živu, a koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2025. godine.

Amalgamske plombe su desetljećima bile osnovne u liječenju karijesa i sastoje se od metala poput srebra, kositra, bakra i žive.

Stomatolog iz Madrida Lorena Trinidad navodi da je živa glavni sastojak plombe koji izaziva zabrinutost jer se vremenom nakuplja u tijelu, osobito u tkivima kao što su mozak i bubrezi.

Od 2018. godine zabranjeno je korištenje amalgamskih plombi za liječenje zuba djece mlađe od 18 godina i trudnica.

Zato bi bilo dobro da ih odmah izvade spomenute kategorije stanovništva, a ni ostali ne bi trebalo čekati dugo.

Amalgamski ispuni obično se nazivaju ”crne” ili ”sive” plombe. Takvi ispuni dugo godina smatrali su se prihvatljivim, neštetnim po zdravlje i dugotrajnim rješenjem. Mnogim znanstvenim istraživanjima posljednjih godina dokazalo se suprotno.

Amalgamske plombe sadrže smjesu žive i srebra te još nekoliko elemenata u manjim količinama. Udio žive u amalgamskoj plombi iznosi oko 50%.Toksičnost žive je neupitna. Istraživanja su dokazala da živa svojim isparavanjed‌jeluje toksično na naš organizam. Živine pare ispuštaju se iz plombi prilikom žvakanja i pranja zubi i što je takvih plombi u ustima više, opasnost za imunološki sustav je potencijalno veća.

Naime, amalgamske plombe tijekom vremena se ”troše”. To znači da plomba ne priliježe uz rub zuba nego odstoji od ruba zuba. Takav ispun omogućava naseljavanje bakterija i nastanak karijesa. Tada je obavezna zamjena ispuna. Pacijent ne mora osjećati nikakvu bol ili nelagodu prilikom nastanka karijesa ukoliko karijes ne dođe do živca. Međutim, odgađanjem zamjene takvog ispuna karijes će samo napredovati i nastajat će sve veći gubitak do tada zdravog zubnog tkiva.

Zato je jako važno odlaziti na redovite kontrole kod stomatologa i što prije zamijeniti svaki amalgamski ispun.

Drugi problem amalgamskih plombi je što su estetski neprihvatljive. Iako se koriste uglavnom za stražnje zube, pa su manje uočljive ipak ne ispunjavaju estetske standarde, prenosi ATV.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti