spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

32. godišnjica Bitke za Galicu: Spomen na žrtvu travničkih dragovoljaca Domovinskog rata, pripadnika Travničke brigade HVO-a

Jučer, 15. svibnja, obilježava se 32. godišnica Bitke za Galicu i prvog masovnog zločina nad travničkim dragovoljcima Domovinskog rata, pripadnicima Travničke brigade HVO-a. Nakon zarobljavanja, mučki su ih ubili pripadnici JNA i sprskih paravojnih snaga.

Program obilježavanja kojeg organiziraju Udruge proizašle iz Domovinskog rata općine Travnik započeo je polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem na Galici, a zatim je i služena misa zadušnica koju je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka.

U obilježavanju 32. godišnjice Bitke za Galicu sudjelovalo je izaslansvo HDZ-a BiH predvođeno članom Predsjedništva HDZ-a BiH i dopredsjedateljem ZD PSBiH Marinkom Čavarom koji je odao počast poginulim travničkim dragovoljcima Domovinskog rata i svim drugim braniteljima HVO-a koji su dali svoje živote za obranu slobode i opstojnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, JNA je u travnju 1992. godine započela otvorene napade na Gornji kraj, dio općine Travnik u kojeg spadaju Turbe, Podkraj i Kraljevice, Prići i Mešćema, s ciljem ovladavanja ovim područjem i zauzimanja strateški važnih vojnih objekata, od tvornice „Bratstvo“ u Novom Travniku, do skladišta u Slimenima.

Cijenu borbi s daleko nadmoćnijom JNA, sredinom svibnja, životima plaća 14 hrvatskih dragovoljaca kojima prethodno uspijeva na jedan dan zauzeti plato Galice na Vlašiću.

15. svibnja 1992. godine na Galici su ubijeni: Mato Babić, Luka Babić, Slavko Babić, Slavko Didak, Zoran Domić, Stipo Jerkić, Perica Lukić, Tadija Marijanović, Dragan Rimac, Mirko Rimac, Ivo Stojak, Žarko Meljančić, Slavko Pendeš i Ivo Martinović.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti