spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

30. godišnjica otmice zapovjednika Živka Totića i ubojstva četvorice pripadnika HVO-a u Zenici

Na sutrašnji dan prije trideset godina, dogodio se tragičan incident i zločin koji je ostavio dubok trag na povijest Bosne i Hercegovine. Armija BiH izvela je otmicu Živka Totića, zapovjednika brigade HVO-a “Jure Francetić”, u Zenici. Tijekom otmice ubijena su četiri pripadnika HVO-a koji su bili u njegovoj pratnji: Ivica Vidović, Ante Zrnić, Marko Ljubić i Tihomir Ljubić. Također, stradao je i slučajni prolaznik, Bošnjak, čija je smrt bila pokušaj uklanjanja svih tragova i mogućih svjedoka ovog događaja.

Pod pritiskom UNPROFOR-a, Živko Totić kasnije je razmijenjen za trojicu mudžahedina uhićenih od strane UN-a, koji su bili dijelom postrojbi Armije BiH. Incident je prethodio napadima Armije BiH na većinske hrvatske dijelove Zenice, a zatim prema Vitezu i Busovači, izazivajući daljnje napetosti i sukobe u regiji.

Prema informacijama iz Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB ZDŽ, ovaj događaj često se minimizira u javnim izvješćima, što dodatno pridonosi kontroverzama oko istinskog uzroka rata u Bosni i Hercegovini. Do danas, nitko nije pravno odgovarao za ubojstva četvorice pripadnika HVO-a, što je izvedeno u stilu terorističkog čina u periodu kada službeno nije bilo sukoba između HVO-a i Armije BiH.

Nakon protjerivanja Hrvata iz Zenice, preživjeli pripadnici brigade “Jure Francetić” nastavili su se boriti u Lašvanskoj dolini pod vodstvom Željka Ljubanića, pokazujući iznimnu hrabrost i odlučnost. Brigade su pretrpjele teške gubitke, s 133 poginulih boraca, dvojicom nestalih i više od 300 ranjenih. Više od 10,000 Hrvata iz Zenice nikada se nije vratilo u svoje domove.

Ovaj datum ostaje podsjetnik na složenost i tragediju ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a obitelji stradalih i dalje traže pravdu i istinu o sudbini svojih najmilijih.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti