- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

3. svibnja – Svjetski dan slobode medija, Reporteri bez granica – pad slobode medija

Pročitajte i ovo

Izvanbračni partneri se od sada smatraju članom porodice umrlog osiguranika

Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i...

VIDEO: Ništa ju nije sramota raditi kako joj djeca ne bi bila gladna

Vernesa Cetin iz Bugojna  majka je dvoje djece i često bere šumske plodove. Kada je muž druga smjena, priskoči i...

Na Farskim Otocima u jednom danu ubijeno više od 1.400 delfina

Lov na delfine na Farskim Otocima je oštro kritiziran nakon što je u jednom danu ubijeno više od 1.400...
Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja tog dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.  Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobode medija.

Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvještaju Svjetski indeks slobode medija upozoravaju kako je došlo do dramatičnog pada slobode medija od početka pandemije COVID-19 širom svijeta.

Novi Svjetski indeks slobode medija, objavljen 20. travnja, procijenio je situaciju u medijima tijekom 2020. u 180 zemalja, a zaključak je da 73 posto njih ima ozbiljne probleme s medijskim slobodama. Izvještaj raspoređuje države u šest oblasti po rangiranju indeksa slobode medija gdje se na prvom mjestu nalazi Norveška s indeksom 6,72 dok je Eritreja s indeksom 81,45 na posljednjem 180. mjestu. Od zemalja koje se nalaze u zoni Europska unija/Balkana – Hrvatska je napredovala za tri mjesta – nalazi se na 56. mjestu s indeksom 27,95 dok je prošle godine bila na 59. U istoj, trećoj zoni nalazi se i Bosna i Hercegovina na 58. mjestu s indeksom 28,34.

Kako izvještaj Reportera bez granica grupira raspon sloboda medija u istoj zoni nalazi se i Srbija, ali na 93. mjestu s indeksom 32,03, te Crna Gora na 104. mjestu s indeksom 34,33.

- Advertisement -

Sjeverna Makedonija je na 90. mjestu, što je skok od dva polja od prošlog izvještaja Reportera bez granica. Albanija je na 83. mjestu s indeksom 30,59, dok se Kosovo nalazi na 78. mjestu s indeksom 30,32 i bilježi pad od osam mjesta po pitanju slobode medija. Zemlje zapadnog Balkana nalaze se u narančastoj zoni što je ocijenjeno kao “loše” stanje sloboda medija.

Notra.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

VIDEO: Njemica i Austrijanka obnovile Bosansku kuću u Varešu

Bosansku kuću staru preko 200 godina u Očevji kod Vareša obnovile su Njemica Kristina, Austrijanka Veronika sa muževima Ivicom...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo