Subota, 8 svibnja, 2021

3. svibnja – Svjetski dan slobode medija, Reporteri bez granica – pad slobode medija

Pročitajte i ovo

Evo kako će cjepiva iz EU biti podijeljene u BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar...

3. svibnja – Svjetski dan slobode medija, Reporteri bez granica – pad slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština...

SBŽ: Najavljene radarske kontrole za 05. 05. 2021. 

    PS BUSOVAČA 14:00 do 15:00 sati Bukovci 15:15 do 16:15 sati ulica 1.mart/ožujak (skretanje za naselje Luka) 16:30 do 18:30 sati...
Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja tog dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.  Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobode medija.

Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvještaju Svjetski indeks slobode medija upozoravaju kako je došlo do dramatičnog pada slobode medija od početka pandemije COVID-19 širom svijeta.

Novi Svjetski indeks slobode medija, objavljen 20. travnja, procijenio je situaciju u medijima tijekom 2020. u 180 zemalja, a zaključak je da 73 posto njih ima ozbiljne probleme s medijskim slobodama. Izvještaj raspoređuje države u šest oblasti po rangiranju indeksa slobode medija gdje se na prvom mjestu nalazi Norveška s indeksom 6,72 dok je Eritreja s indeksom 81,45 na posljednjem 180. mjestu. Od zemalja koje se nalaze u zoni Europska unija/Balkana – Hrvatska je napredovala za tri mjesta – nalazi se na 56. mjestu s indeksom 27,95 dok je prošle godine bila na 59. U istoj, trećoj zoni nalazi se i Bosna i Hercegovina na 58. mjestu s indeksom 28,34.

Kako izvještaj Reportera bez granica grupira raspon sloboda medija u istoj zoni nalazi se i Srbija, ali na 93. mjestu s indeksom 32,03, te Crna Gora na 104. mjestu s indeksom 34,33.

- Advertisement -

Sjeverna Makedonija je na 90. mjestu, što je skok od dva polja od prošlog izvještaja Reportera bez granica. Albanija je na 83. mjestu s indeksom 30,59, dok se Kosovo nalazi na 78. mjestu s indeksom 30,32 i bilježi pad od osam mjesta po pitanju slobode medija. Zemlje zapadnog Balkana nalaze se u narančastoj zoni što je ocijenjeno kao “loše” stanje sloboda medija.

Notra.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo