Utorak, 5 srpnja, 2022

20-godišnjak dobio mjesec dana zatvora jer je zapalio automobil lokalnog političara u BiH

Pročitajte i ovo

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Nedeljka Trifkovića (20), optuženog da je prošle godine u Brčkom podmetanjem požara na automobilu Uroša Vojnovića izazvao opasnost po imovinu većeg obima.

Nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom, Trifković je za krivično djelo izazivanja opće opasnosti osuđen na mjesec i 15 dana zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Trifkovića da je 29. maja prošle godine oko 2 sata podmetnuo požar na automobilu zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića. On je, kako se navodi, držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu parkiranom ispred dvorišta porodične kuće oštećenog, a zatim posipanjem ove zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio automobil.

Pošto je ubrzo uhapšen i stavljen u pritvor, istraga Tužilaštva i Policije Distrikta okončana je 14. oktobra, kada je Tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu za krivično djelo “izazivanje opće opasnosti”.

U postupku pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim je Trifković osuđen na kaznu zatvora od jednog mjeseca i 15 dana. Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom distrikta Brčko, navode iz Tužilaštva.

Uz ovaj, pred sudom su gotovo istovremeno pokrenuti postupci i za nekoliko povezanih slučajeva izazivanja opće opasnosti koji su se u ovom gradu, u kratkom vremenskom razmaku, dogodili sredinom prošle godine. Postupak po optužnici protiv Nikole Kokanovića, za koga se sumnja da je od Trifkovića za novac tražio da podmetne požar na vozilu Vojnovića, u fazi je glavnog pretresa.

Također, Kokanović je optužen i zbog izazivanja požara kojeg je 15. srpnja na još jednom automobilu podmetnuo maloljetni N. M. (17), te zbog bacanja eksplozivne naprave 17. kolovoza na ugostiteljski objekt „Dos Manos“, od strane iste osobe.

Nakon dovođenja u vezu s ovim slučajevima, Kokanović se od 27. kolovoza prošle godine nalazi u pritvoru, a trajanje ove mjere nedavno mu je ponovo produženo do 24. maja. S druge strane, postupak prema maloljetnom N. M. u međuvremenu je pravosnažno okončan izricanjem vaspitne mjere, navodi se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo