Srijeda, 24 veljače, 2021

1.000 KM mora biti najniža plaća u Federaciji

Pročitajte i ovo

Preboljeti koronu nije jeftino

Preboljeti koronu nije jeftino, a osim lijekova koji se dobivaju na recept doktori građanima nerijetko preporučuju korištenje različitih suplemenata...

VIDEO | Pavle Gavrić nakon 17 godina iz straćare bez krova, uselio u nov kontejner

Pisali smo u više navrata o starcu koji ima 79 godina i živi u straćari bez krova u samo...

Bh. građanima trebat će više novca za brašno, jaja, piletinu, ali i struju

Cijene osnovnih životnih namirnica neprekidno rastu već nekoliko desetljeća. No, to i ne bi bio takav problem da takav...
Imajući u vidu činjenicu da se posljednjih dana u medijima, ali i u javnosti špekulira o podacima vezanim za najnižu plaću koji su objavljeni na EUROSTAT-u, radi točne informiranosti cjelokupne javnosti iz Saveza samostalnih sindikata BiH pojašnjavaju da EUROSTAT nije objavio iznos najniže plaće, već su na svojoj stranici napisali da BiH nema zakonski definiranu minimalnu plaću na što Sindikat upozorava još od 2018. godine.

– U Federaciji ne postoji “najniža zagarantirana plaća” od 406 KM. Postoji najniža satnica od 2,31 KM neto sa porezom na dohodak, što za 176 sati mjesečno daje iznos “minimalca” od 406,56 KM neto sa porezom na dohodak.

Zakonski minimalna satnica u FBiH kada se pretvori u nivo minimalne plate, znači da je to iznos koji radnik dobije na ruke. Nema garancija da će radnik u privrednom sektoru dobiti i topli obrok, jer on može biti iskorišten kroz osigurani obrok, tako da se topli obrok ne može računati u “minimalna primanja”.

Ako radnik nema članova obitelji koje izdržava, ima lični odbitak od 300 KM i država mu uzme 10 posto poreza od iznosa iznad 300 KM, u ovom slučaju 10,65 KM. Dakle, ostane mu nekih 396 KM – saopćeno je iz Saveza.
“Društveno opasno povećanje” minimalca

Najniža plata, za koju je premijer Novalić 2015. godine rekao da se radi o “društveno opasnom povećanju” minimalca, kako navode iz Sindikata, formalno ne postoji, jer je bila dio Općeg kolektivnog ugovora koji je Udruženje poslodavaca FBiH otkazalo u veljači 2018. godine.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Hrvat iz Goražda Edim Fejzić osuđen zbog kupovine glasova

Općinski sud u Goraždu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Edima Fejzića, zastupnika u Županijskoj skupštini Bosansko-podrinjske županije i...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo