Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Županijski premijeri: Potpuno zatvaranje FBiH dovelo bi do nesagledivih posljedica

Pročitajte i ovo

Milas: Proširiti suradnju s Hrvatima BiH uz potporu vlade RH

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izjavio je u četvrtak u Orašju kako se...

Među top 20 dužnika i dalje su Borac konfekcija, ali i dvije davno već ugašene kladionice te PS Vitezit

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić nedavno je, nakon sastanka održanog između predstavnika toga ministarstva, Elektroprivrede BiH...

Obiteljsku mirovinu ubuduće će uživati i izvanbračni partneri

Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH uskoro će biti otklonjena diskriminacija prema osobama...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usuglasio sa županijskim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas online sastanak sa županijskim premijerima, kako b harmonizirali daljnje zajedničko djelovanje.

Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih, ukazali kako se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini županija još nije dostigao broj zaraženih koji je u Federaciji bio najveći u vrijeme drugog vala pandemije, krajem studenoga prošle godine, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Uslijed povećanja broja oboljelih u svim županijama su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih stožera, ali situacija nije ista u svim županijama, zaključeno je.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg je predložio da se na razini Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog „prelijevanja ljudi iz županija u županiju“ što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom, a ostale mjere da donose županije u dogovoru s kriznim stožerima, a što su podržali i ostali sudionici sastanka.

Zbog velikog pritiska na bolnice, posebno u Bosansko-podrinjskoj, Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.

- Advertisement -

Na sastanku je razgovarano o „lockdownu“, pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Spomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni „lockdown“, ali da se to različito poštivalo u županijama zbog čega su se svi složili da je neophodno osigurati provođenje postojećih mjera.

Na kraju sastanka Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usuglasio sa županijskim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi. O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima županija, preporuke će već sutra ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima, Milićević i Drljačom, te u dogovoru s Kriznim stožerom uputiti ih na usvajanje Vladi Federacije, prenosi N1.

Sastanci premijera i dopremijera Federacije BiH, kako je danas dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka sa županijskim premijerima, kako bi se odluke donosile sinkronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem premašivanja teške situacije prouzročene pandemijom koronavirusa, priopćeno je iz Vlade BiH.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Pogodak Čakića u sudačkoj nadoknadi protiv Igmana (FOTO/VIDEO)

Jučer je odigran dio utakmica 26. kola Prve lige FBiH. Pravu ludnicu vidjeli smo u duelu Jedinstva i Igmana. Gosti...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo