Subota, 3 prosinca, 2022

Zemlje nasljednice SFRJ dijele 645,55 milijuna dolara sa stranih računa

Pročitajte i ovo

Stalni zajednički odbor visokih predstavnika država nasljednica SFRJ, koji bi trebao zasjedati danas u Sarajevu, razmatrat će i status 66 nekretnina i odmarališta Republike Srpske u Hrvatskoj i Sloveniji.

U Ministarstvu financija i riznice BiH kazali su za medije da su predstavnici zemalja nasljednica bivše SFRJ potvrdili dolazak, što znači da je konačno izvjesno održavanje sastanka odbora koji je posljednji put održan 2009. godine. Na ovom važnom sastanku BiH će predstavljati ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda, koji je bh. predstavnik u Stalnom zajedničkom odboru visokih predstavnika država nasljednica. Na sastanku bi trebalo biti odlučeno i o podjeli 645,55 milijuna dolara koliko se nalazi na računima stranih banaka i međunarodnih fondova. Bosni i Hercegovini bi trebalo pripasti oko 100 milijuna dolara.

Pitanje imovine privatiziranih poduzeća iz Republike Srpske, čije se nekretnine nalaze u Hrvatskoj i Sloveniji, trebalo je biti riješeno međudržavnim sporazumom, ali to nikada nije učinjeno. Investicijsko-razvojna banka RS sačinila je popis na kojem su 63 nekretnine u Hrvatskoj i tri u Sloveniji koje su vlasništvo Republike Srpske. Vrijednost imovine RS u Hrvatskoj procijenjena je na oko dvije milijarde maraka. Okružna tužiteljstva u RS vode istragu ili sudske sporove u 27 slučajeva nezakonite prodaje nekretnina poduzeća iz RS u Hrvatskoj.

Ranije je Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju Ministarstva financija i riznice o aktivnostima na provedbi sporazuma o pitanjima sukcesije, u kojoj je naglašena opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se ovaj sporazum što prije provede u punom obujmu.

Večernji list

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Švicarska slavila u ludoj utakmici, Srbija ispala sa Svjetskog prvenstva

Nogometaši Švicarske svladali su Srbiju s 3-2 (2-2) i kao drugoplasirana reprezentacija skupine G pridružili su se u osmini...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo