Srijeda, 23 lipnja, 2021

Zbog nedorečenog zakona sigurne kuće bez nadzora

Pročitajte i ovo

Matić: SBŽ-u potrebno još 30 tisuća doza cjepiva za prioritetne skupine

Ministar zdravstva Srednjobosanske županije Anto Matić izjavio je da su u SBŽ-u do sada pristigle 24.124 doze cjepiva protiv...

Župa Busovača: Kardinal Vinko Puljić udijelio sakrament svete potvrde

Sakrament svete potvrde u našoj župi primilo je 69 krizmanika. Sakrament im je udijelio kardinal Vinko Puljić. U prigodnoj propovijedi...

Vozači oprez: Velik broj hodočasnika u Središnjoj Bosni

U narednim danima (22., 23. i 24. lipnja 2021.godine) na putevima prema Jajcu očekuje se veliki broj vjernika iz...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
Iako su u proceduru upućene još prije šest godina izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojima bi se na prihvatljiviji način definiralo pitanje osnivača sigurnih kuća, još uvijek su na čekanju, piše Večernji list BiH. 

Tko je nadležan za kontrolu

U međuvremenu broj žrtava obiteljskog nasilja raste, kapaciteti postojećih sigurnih kuća su premali, sredstva koja se izdvajaju iz proračuna za njihovo funkcioniranje su nedostatna, a zbog spomenutog zakona, koji je na čekanju, neka od utočišta za žene i djecu uopće nisu i ne mogu biti financirana iz proračuna te su primorana sama se snalaziti.

S druge strane, potrebno je izmijeniti postojeći zakon kako bi se jasno definiralo koje je ministarstvo nadležno za kontrolu i nadzor stručnog rada sigurnih kuća na području FBiH. Prema podacima Federalnoga ministarstva rada i socijalne skrbi, pet je sigurnih kuća na području Federacije BiH za čije se funkcioniranje osigurava određeni iznos iz federalnoga proračuna. Riječ je o Udruzi “Žene s Une” iz Bihaća, Udruzi građana “Vive žene” Tuzla, Udruzi “Medica” Zenica, Fondaciji lokalne demokracije Sarajevo i Udruzi “Žena BiH” Mostar za čije je funkcioniranje prošle godine iz federalnog proračuna izdvojeno 250.000 KM. – Također, potpora sigurnim kućama osigurana je i kroz javni poziv za sufinanciranje projekata i programa iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u proračunu Federacije BiH po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću. Na navedeni poziv prošle godine javile su se tri sigurne kuće kojima su dodijeljena sredstva u visini od 48.405,77 KM.

– Proračunom Federacije BiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kroz “Transfer neprofitnim organizacijama – provedba Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji” odobren je iznos od 250.000 KM te je planirano da na isti način posredstvom javnog poziva raspoloživa sredstva budu dodijeljena sigurnim kućama koje pružaju smještaj žrtvama nasilja u obitelji u 2021. godini – navedeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi FBiH.

Ovlasti Ministarstva

- Advertisement -

Kada su u pitanju sredstva koja se dodjeljuju sigurnim kućama kroz javni poziv za sufinanciranje projekta i programa iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u proračunu Federacije BiH po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću, iznos sredstava ovisi o ostvarenoj dobiti u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine u 2020. godini.

Kada je riječ o izmjenama spomenutog zakona, iz ovog Ministarstva ističu kako su one u nadležnosti Federalnog ministarstva pravosuđa, koje je obrađivač i predlagač ovog zakona. Kako navode iz Ministarstva, u postojećem zakonu nejasno su definirane odredbe članka 35. zakona, kojim je propisano da “sigurnu kuću može osnovati pravna ili fizička osoba u skladu sa zakonom”, međutim, ne navodi se kojim zakonom. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi navode kako je ovo Ministarstvo Federalnom ministarstvu pravosuđa dostavilo prijedlog za izmjenu i dopunu članka 35. zakona.

– Cilj prijedloga je rješavanje postojećih nedorečenosti odredbi zakona, uz jasno navođenje punog naziva zakona na osnovi kojeg se osniva sigurna kuća te kojim će se ujedno otkloniti i pitanje nadležnosti za donošenje propisa – ističu iz ovog Ministarstva, dodajući kako Ministarstvo može biti nositelj donošenja propisa samo u slučaju ako se izmjenama i dopunama članka 35. zakona jasno definira da se sigurne kuće osnivaju kao ustanove socijalne zaštite.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo