Zbog Europske unije, BiH mora uvesti OIB umjesto jedinstvenog matičnog broja

Zbog zloupotrebe ili nezakonite obrade jedinstvenog matičnog broja te radi zaštite osobnih podataka građana, BiH će morati u svrhu pristupa u članstvo EU donijeti zakon na državnoj razini kojim će uvesti jedinstveni identifikacijski broj, kao što je u Hrvatskoj, primjerice, OIB.

Primjena osobnog identifikacijskog broja (OIB), jedinstvenog identifikatora za građane i tvrtke, događa se iz političkih i tehničkih razloga unatoč upozorenjima koja je više puta u svojim izvješćima navodila Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Za razliku od dosadašnjeg jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG), koji se sastoji od 13 znamenki, ili matičnog broja tvrtki, koji sadrži sedam znamenki, OIB bi, kao i u Hrvatskoj, sadržavao 11 znamenki, i to 10 znamenki do kojih se dolazi slučajnim odabirom i jednu koja služi kao kontrolni broj.

Uvjeti EU, ali i međunarodni propisi nalažu da se zaštite osobni podaci građana i da se uvede jedinstvena identifikacija na državnoj razini koja broj znamenki u identifikacijskom broju ograničava na 12.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH vrši prijam kandidata za čin “policajac”

Predavanje na temu Trgovina ljudima u Frami Busovača