Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Zavidni rezultati šahovskog kluba “Hrasno – Busovača” (FOTO)

Pročitajte i ovo

U organizaciji ŠU Bosne i Hercegovine i pod tehničkom organizacijom ŠS Republike Srpske, Hotel „Zenit“ u Neumu je od 10 – 18.09.2022 godine bio domaćin 20. Premijer lige u šahu.

Na najjačem šahovskom takmičenju u našoj zemlji nastupilo je 9 ekipa (zbog nedostatka financijskih sredstava, nekoliko dana pred početak šampionata nastup je otkazala ekipa TŠK „Sloboda“ Tuzla).

Nakon osam odigranih kola, prvo mjesto i titulu šampiona za 2022. godinu zasluženo je osvojila ekipa šahovskog kluba Bosna iz Sarajeva, najtrofejniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini i najtrofejniji šahovski kolektiv na prostoru Starog kontineta.

Tijekom dosadašnjih 20 učešća četverostruki šampion Europe je, u 177 dvoboja, zabilježio 152 trijumfa, 18 neriješenih rezultata i samo sedam poraza! Posljednji put su pognute glave napustili borilište 9. lipnja 2018, kada su bolji bili šahisti ŠK „Hrasno–Busovača“ Busovača (2½:3½).

Na takmičenju je nastupilo: 19 velemajstora, 13 međunarodnih majstora i 17 FIDE majstora. Organizacija takmičenja protekla je u najboljem redu i dobrom raspoloženju. Glavni sudac turnira je bio IA Vlado Stojanović, a pored njega sudili su još: IA Budimir Boris, NA Marković Dino, NA Čurčić Stanko i NA Petrović Ivo, dok je direktor takmičenja bio Aleksandar Kovač.

ŠAHOVSKI KLUB „HRASNO-BUSOVAČA“ SUDJELOVAO JE I OVE GODINE NA PREMIJER LIGI BOSNE I HERCEGOVINE.

Šahovski klub “Hrasno-Busovača” Busovača, jedini je klub koji nastupa u obje konkurencije dvije godine zaredom, a i u narednoj godini će nastaviti sa tom tradicijom.

Što se tiče žena, Premijer liga Bosne i Hercegovine trajala je od 10. do 12. septembra.

Ekipa “Hrasno-Busovača” je nastupila sa daleko najmlađom ekipom (gledajući godine igračica, te je zauzela na kraju, odlično drugo mjesto, gdje je vodeća ekipa ŠK “Rudar” Prijedor, imala samo 2 meč boda više.

Za ekipu su nastupile: Ana Ostojić, Nadina Mahmutbegović, Maša Babić i Milana Babić.
Što se tiče muškle ekipe, na kraju je nakon velike borbe zauzela 8. mjesto.

Treba se naglasiti da je ŠK „Hrasno-Busovača“ bila jedina ekipa u Premijer ligi BiH koja je nastupila bez ijednog velemajstora, a i bez njega je u svakom meču bila čvrsta i nijanse su odlučivale u samom finišu.

ŠK „Hrasno-Busovača“ je npr. pobijedila četvrtoplasiranu i petoplasiranu ekipu meč (ekipe ŠK „Igman“ Konjic i ŠK „Napredak“ Sarajevo), te remi sa drugoplasiranom ekipom, ŠK „Bjelašnica“ Pazarić koja je do samoga kraja vodila bitku sa ŠK „Bosna“ Sarajevo i ŠK „Sarajevo“ Sarajevo za prvo mjesto.

Za ekipu ŠK “Hrasno-Busovača” su nastupali:
IM Jurica Srbiš, IM Petar Benković, FM Miloš Vlatković, FM Adnan Kobaš, FM Sabahudin Buljubašić, Mirza Avdić, te rezerve: Boro Vujica i Leon Bojo.

Kapiten muške i ženske ekipe je Boro Vujica, podpredsjednik kluba.

Treba naglasiti da je Premijer liga Bosne i Hercegovine bila odlična prilika za školu šaha ŠK „Hrasno-Busovača“ gdje su mladi imali priliku da upoznaju uživo najbolji igrače na prostorima Balkana, te da od njih neke nove stvari nauče koje će im sigurno pomoći u daljem napretku.

Šahovski klub „Hrasno-Busovača“ vršit će pripreme za ekipna takmičenja u narednoj godini, kao i organizaciju planiranih turnira. Naredni turniri koji su planirani da se održe su: šahovski turniri povodom Božićni turnir, Novogodišnji turnir, kao i Memorijalni turnir „Sjećanje na Vinka Vujicu”, kao i pripreme za predstojeći KUP Herceg-Bosne.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Ivana Knoll ne mari za katarska pravila

Najzgodnija navijačica na Svjetskom prvenstvu u Kataru odlučila je promijeniti pravila odijevanja pa se tako u jednodijelnom kupaćem kostimu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo