Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Zastrašujuća cijena lijeka za dječiju primjenu! Kakva su iskustva u našem kantonu?

Pročitajte i ovo

Febrilne konvulzije ili grčevi u povišenoj temperature roditeljima su zastrašujući jer se ispoljavaju u dramatičnoj slici. Dijete iznenada i naglo, okrene oči u jednu stranu, izgubi svijest i trza nogama i rukama, najčešće krklja , poplavi oko usana i povremeno ima pauze disanja. Roditelji to doživljavaju kao „da dijete umire”.
Kako su febrilne konvulzije česta pojava ( 2-5% djece) , stoga izazivaju veliko zanimanje u medicinskoj nauci ali i općoj populaciji. Podataka je puno, ponekada se i razlikuju, to može zbuniti roditelje. Potrebno je uvijek imati na umu da će najmjerodavnije upute za liječenje djeteta dati odabrani doktor.

Novinar našeg portala je razgovarao sa roditeljem djeteta koje pored febrilnih konvulzija ima I epileptične napade. Radi se o Amini Alaim iz Sarajeva čija borba sa navedenim bolestima kod sina Hamze počinje od njegovog rođenja u porodilištu Jezero, kada je zaglavljen u porođajnom kanalu. Pored febrilnih konvulzija, mali Hamza, koji sada ima 6 godina, ima i epileptične napade, tako da mu je ovaj lijek neophodan, napominje njegova majka, dodajući da lijek mora nositi i kad s djetetom ide do trgovine, jer je neophodan da ga okupira dok ne dođe hitna pomoć.

Malom Hamzi lijek je prepisao neuropedijatar i pored toga što mu je cijena za rubriku ¨za nepovjerovati¨, često ga i nema u apotekama, pa su roditelji prinuđeni lijek tražiti u susjednim zemljama, najčešće u Srbiji.

Majka Amina napominje da je puno roditelja koji se bore sa ovim problemom, bez mogućnosti refundacije novca za ovaj lijek, čija cijena dostiže gotovo visinu prosječne plaće.

Nadamo se da će se ovaj i slični problemi početi rješavati u najkraćem roku, jer zdravlje djece ne može čekati predizborna obećanja, već moraju biti sistemski riješena, bez suvišnih demagogija i odmah, prenosi Vitez.info.

Cazin.net

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Maturanti pozirali s ustaškim pozdravom, profesorica ponosno objavila sliku

Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom brodu, na svom je Facebook profilu objavila fotografiju maturanata te škole...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo