Subota, 26 studenoga, 2022

Zaštićeno područje nadomak Sarajeva s 1500 vrsta biljaka od kojih su mnoge endemske

Pročitajte i ovo

Rezultati projekta “Nature for Recovery”, koji je imao za cilj jačanje sektora turizma i popularizacija Skakavca kao jedinstvenog turističkog područja u Sarajevskoj županiji, predstavljeni su prije nekoliko dana. 

Najviši vodopad JI Europe

Projekt koje su podržale Europska unija i Vlada SR Njemačke predstavili su načelnik općine Centar Srđan Mandić, pomoćnik za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Haris Sijarić i direktor Županijske javne ustanove za zaštićena prirodna područja SŽ-a Asad Jelešković. Mandić je podsjetio kako je Skakavac najviši vodopad jugoistočne Europe te samim time atrakcija za sve koji ga posjete. – Želimo da svi posjetitelji Skakavca, vodopada visokog 98 metara, prirode i adrenalina uživaju u posjetu ovom biseru turizma koji ima mnogo toga ponuditi.

Područje Skakavca nudi mnogo toga ljubiteljima prirode, ovdje nalazimo više od 1500 vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemske. Kada tomu dodamo životinjski svijet, čist zrak, vidikovce i planinarske domove, jasno nam je da je Skakavac najbolji bijeg od gradskog života, smoga i gužve – kazao je Mandić. Ističe da je završetkom projekta Skakavac postao mnogo pristupačniji, ali i sigurniji za posjetitelje, no da se ipak vodilo računa da netaknuta priroda ovoga područja ostane očuvana. – Cilj je da Skakavac bude još uređeniji za planinare, sportaše i ljubitelje prirode, a da pritom pratimo nove tehnologije i trendove. Označili smo i mapirali 65 kilometara staza i omogućili da te karte postanu dostupne preko mobitela. Uređena je ferata, postavljene dodatne oznake, šadrvani, klupe i drugi sadržaji – dodao je Mandić. Aktivnosti na uređenju Skakavca bit će nastavljene i iduće godine. Projekt-menadžer Haris Sijarić objašnjava da je do ovoga trenutka završeno pola projekta “Nature for Recovery” te da je drugi dio već počeo s provedbom.

Doći na kartu zelenih destinacija

– Trenutačno se na lokalitetu Bukovika postavlja dječji adrenalin-park, posjetitelji će moći iznajmljivati brdska bicikla, bit će postavljeni štandovi za prodaju lokalnih proizvoda. Također, izradit ćemo web-stranicu, u planu je izgradnja smještajnih kapaciteta, a planirana je i rekonstrukcija stuba koje vode do podnožja Skakavca – dodao je Sijarić. Ove godine obilježena je 20. godišnjica proglašenja Skakavca zaštićenim područjem. Direktor Javne ustanove za zaštićena prirodna područja Sarajevske županije Asad Jelešković izjavio je da se u zaštitu Skakavca zaista ulažu veliki napori. – Važnost Skakavca prepoznata je 1954. kada je odlukom Zemaljske vlade SRBiH područje od četiri hektara, koje pripada Skakavcu, zaštićeno zbog svojih hidroloških vrijednosti. Želimo se pozicionirati na karti zelenih destinacija u Europi i postati prepoznatljivi kao jedna od jedinstvenih atraktivnih turističkih destinacija u Sarajevskoj županiji – zaključio je.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo