spot_img

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao sa šefom Izaslanstva i specijalnim predstavnikom EU u BiH

“Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara susreo se sa šefom Izaslanstva i specijalnim predstavnikom Europske unije (EU) u BiH, veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Najpozitivnijim događajem u proteklom razdoblju ocijenjena je dodjela kandidacijskog statusa BiH. Pohvaljen je impresivan tempo uspostave vlasti na državnoj razini, odnosno formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH u rekordnom roku od tri i pol mjeseca, što je jasan pokazatelj opredijeljenosti da se u narednom razdoblju intenziviraju reforme s ciljem provedbe ključnih prioriteta mišljenja Europske komisije.

U tom procesu podvučena je posebno značajnom uloga PSBiH, obzirom da je u proceduri niz zakona čijim će usvajanjem, u formi koja u cjelosti podržava EU standarde, suštinski biti unapređeni relevantni parametri u području vladavine prava s ciljem punog poštivanja ustava i zakona BiH. Kako je kazano, osobito relevantan u tom smislu je paket zakona koji će unaprijediti integritet i neovisnost pravosuđa, a svim žiteljima BiH, konstitutivnim narodima i ostalim građanima, osigurati prijeko potrebnu pravnu sigurnost. Takav razvoj će se zasigurno pozitivno odraziti i na područje gospodarstva, demografije i društva u cjelini, istaknuto je tijekom susreta.Sugovornici su se složili da su takve reforme najbolji odgovor na sve izazove i probeme, uključujući i one sigurnosne prirode.

Gospodin Čavara je izrazio zahvalnost i očekivanje za nastavak potpore EU reformskim aktivnostima. Izrazio je posebno veliku zahvalnost EU za energetski paket potpore BiH u iznosu od 70 milijuna eura, koji će uvelike olakšati život stanovništvu BiH. Kazao je kako značajno ohrabrenje i poticaj predstavlja najavljeno intenziviranje dijaloga s institucijama EU u narednom razdoblju, osobito s Europskim parlamentom.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH zahvalio je veleposlaniku Sattleru na njegovom nesebičnom doprinosu u ostvarivanju ciljeva integracije BiH u EU, osobito u vezi s kandidacijskim statusom koji je otvorio nove prigode i mogućnosti za BiH. U tom smislu, zajedničko mišljenje je da nova BH vlast ima jedinstvenu šansu da vraćanjem fokusa na proces europskih integracija stabilizira unutarnje prilike i odnose u BiH, što je od presudnog značaja za svu drugu političku, društvenu i gospodarsku stabilnost.”

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti