Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Za pokretanje posla u BiH potrebno 67 dana i 12 procedura

Pročitajte i ovo

Ako do početka ljeta bude realizirano zacrtano, a riječ je o implementaciji samo nekoliko mjera koje se tiču poslovne klime navedenih u dopuni Akcijskog plana Reformske agende, u Federaciji BiH mogle bi znatno biti skraćene procedure za pokretanje biznisa.

U posljednjem izvještaju “Doing Business” o lakoći poslovanja, Svjetska banka navodi da je za otpočinjanje biznisa u BiH potrebno 67 dana i 12 procedura.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića, u izjavi za “Avaz” navodi da federalne vlasti za samo nekoliko mjeseci ove brojke mogu, u najmanju ruku, prepoloviti, odnosno duplo skratiti procedure i vrijeme potrebno za registriranje poduzeća.

”Najkasnije do kraja lipnja trebalo bi doći do uspostavljanja “one-stop-shopova” u jedinicama lokalne uprave, odnosno jednošalterskog sustava registracije poslovnih subjekata. Ova mjera podrazumijeva pojednostavljenje i skraćivanje vremena potrebnog za registraciju poslovnih subjekata. To će biti krupan korak za privlačenje investitora”, tvrdi Miraščić.

Kao kontinuirana mjera u Reformskoj agendi navedeno je i “pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata”. Miraščić ističe da se radi o mjeri koja podrazumijeva i donošenje određenih zakonskih rješenja na nižim nivoima vlasti.

”Kada je riječ o skraćivanju i pojednostavljenju procedura za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju, gdje kao država, prema izvještaju Svjetske banke, također loše stojimo, u pripremi su određeni podzakonski akti. Međutim, ima tu dosta i podijeljene nadležnosti da se skrate rokovi za navedene procedure”, kaže Miraščić.

Napominje da Ministarstvo financija FBiH radi na definiranju pravnog okvira za multilateralne kompenzacije i plaćanje, što će, kako objašnjava, dosta ograničiti rokove plaćanja.

”Riječ je o tome da se, naprimjer, poduzećima koja imaju određena međusobna dugovanja omogući da se ti dugovi poravnaju. Tako im se stvara dodatna mogućnost da firme nastave s poslovanjem, odnosno da izbjegnu potencijalni stečaj”, navodi on.

Miraščić je podsjetio da je u FBiH nedavno usvojen i Zakon o izravnima stranim ulaganjima, koji pravi povoljniju klimu za privlačenje stranih investicija.

Fena

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo