Utorak, 5 srpnja, 2022

Za ovjeru prijave za učešće na izborima političari moraju izdvojiti više nego prije

Pročitajte i ovo

Političke stranke, kako se navodi u odluci, taksu za ovjeru za izbore zastupnika u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH za ove izbore platit će 25.000 KM, a za prošle izbore ta taksa iznosila je 20.000 KM.

Kada je riječ o izborima za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske, stranke će morati platiti 18.000 KM umjesto 14.000, koliko su plaćale na izborima 2018. godine, dok će za sudjelovanje na izborima za županijske skupštine stranke plaćati 13.000 umjesto 10.000 KM, koliko su plaćale na prošlim izborima, piše Srpskainfo.

-Taksa je povećana u skladu sa značajem razina organa vlasti za koji se prijavljuju za ovjeru, ali i zbog realnih situacija da se pojedini subjekti, većinom neovisni kandidati, prijavlju za učešće na izborima radi mjesta koja im po zakonu pripadaju u biračkim odborima, a što zna biti izvor zlouporaba u izbornom procesu, posebno na dan izbora – rekla je za Maksida Pirić, stručna savjetnica za odnose sa javnošću SIP-a.

Kao i političkim strankama, taksa je znatno povećana i neovisnim kandidatima, pa će tako oni koji žele sudjelovati na izborima za zastupnike u Zastupničkom domu BiH umjesto 10.000 za ove izbore platiti 13.000 KM, za entitetske skupštine umjesto 7.000 morat će platiti 9.000 KM, a za županijske skupštine morat će platiti 7.000 KM umjesto 5.000, koliko je bilo na prošlim izborima.

 

-Uplaćeni novčani iznos takse za ovjeru se vraća na način utvrđen članom 4.16 Izbornog zakona BiH. SIP će pokrenuti proceduru vraćanja novca kod nadležnog organa u roku od 15 dana od dana objave izbornih rezultata u službenim glasilima u BiH – navodi se u Pravilniku o prijavi i uvjetima za ovjeru političkog subjekta za učešće na općim izborima 2022. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo