Vučić: Nećemo uvesti sankcije Rusiji, građani koji odluče ratovati u Ukrajini snosit će posljedice

U Zaključku stoji kako Srbija žali zbog svega što se događa na istoku Europe, a da Srbija Ruse i Ukrajince gleda kao bratski narod

Poslije sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, a poslije 48 sati koliko je rekao da će čekati s iznošenjem bilo kojih stavova u vezi invazije Rusije na Ukrajinu, večeras se konačno oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Savjet je donio Zaključak koji ima 15 točaka u kojemu se, kako je rekao, gledalo ne samo na svaku riječ nego i na svako slovo.

– Prethodnih dana pokušavali smo i uspjeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini i našeg djelovanja i reakcije, kao i svih postupaka i poteza koji naši državni organi trebaju provesti. Bili smo suočeni s problemima i gotovo neskrivenim pritiscima. Odluku smo donijeli trezveno, hladne glave – rekao je u uvodu Vučić napominjući kako je Zaključak takav da se nikome u cijelosti neće dopasti.

U Zaključku stoji kako Srbija žali zbog svega što se događa na istoku Europe, a da Srbija Ruse i Ukrajince gleda kao bratski narod. Dodao je kako je Srbija privržena teritorijalnom načelu te da je jedan od osnovnih principa doslovno poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država. Kazao je i kako je Srbija uvijek vodila odgovornu i principijelnu vanjsku politiku te da je to skupo platila te da Srbija pruža punu podršku teritorijalnog integriteta Ukrajini. Dodao je i kako se Srbija zalaže za mirno rješavanje sporova te da se u svojoj vanjskoj politici zalaže da se sačuva mir u regionu ističući kako su mir i stabilnost od ključnog značaja i interesa srpskog naroda. U Zaključku stoji i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji te da će se rukovoditi svojim vitalnim interesima. Podsjetio je kako je Srbija bila suočena sa sankcijama i da stoga vrlo dobro zna što one znači. Najavio je i da će radi trenutačne situacije vojne vježbe policije i vojske sa stranim partnerima biti prekinute do daljnjeg. Upozorio je građane Srbije da će biti suočeni sa zakonskim posljedicama ako odluče ratovati u Ukrajini.   

– Srbija poštuje međunarodno javno pravo i od toga ne odustaje i to je najbolji način da zaštitimo sebe, svoje principe i interese. Srbija dobro razumije svoje potrebe bez obzira na to što netko želio i ima svoje vitalne nacionalne i državne interese, a poštuje i tradicionalna prijateljstva. Pri tome i ne zaboravlja 2015. i 1999. godinu i sve godine koje su prethodile ovome. Ovo ponašanje Srbije je odgovorno, ozbiljno i nismo žurili. Znamo da nikome u cijelosti se Zaključak neće dopasti. Mislim da učinili najbolju moguću stvar za Srbiju – istakao je Vučić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO Migranti uhićeni u Tomislavgradu nakon što su se skrivali u prtljažniku autobusa

Dom naroda usvojio izmjene zakona: Rast će mirovine u FBiH