Vrijeme će biti opasno, a ljeto nestabilnije nego lani

0
189
Kada je krajem prošlog tjedna nevrijeme poharalo pojedine mjesne zajednice u Širokom Brijegu, žitelji su počeli zbrajati štete, ali i komentirati da je prizor bio apokaliptičan, piše Večernji list BiH.

Apokaliptične scene

– Automobili su stajali sa strane i 10-ak minuta nitko se nije pomjerio jer se od pljuskova, tuče, munja… ništa nije vidjelo – govori nam mještanin koji je svjedočio događaju.

Neovisni meteorolog Zoran Zadro za Večernji list govori ni da u idućim danima neće biti stalno stabilno, tako da ljudi mogu očekivati još neprilika. – Idućih desetak do petnaest dana, kako se vidi po prognostičkim kartama u našoj regiji, očekuje se nestabilno vrijeme. Tako da će biti igre sunca, oblaka, kiše i grmljavinskih pljuskova. Pri tome svakako treba upozoriti na veliku mogućnost lokalno izraženijih olujnih nevremena uz jaku grmljavinu, tuču, prolazno vrlo jak vjetar, obilne pljuskove koji ponegdje mogu uzrokovati kratkotrajna plavljenja. Nepogode u toplijem dijelu godine nisu nikakva novost za nas, a sve se događalo i prije, no svakako su opasne i na njih svakako treba upozoravati javnost. Ovo je klasična situacija pri dolascima svježijeg zraka nad zagrijanu i vlažnu podlogu, što u konačnici zna biti uzrok burnom djelovanju atmosfere što se manifestira jakim nepogodama. Dakle, sudar toplog i hladnog zraka, dviju različitih temperaturnih karakteristika, uzrokuje ovakve opasne pojave – govori Zadro koji detaljno prati vremenska kretanja u Bosni i Hercegovini.

– Uz gore navedeno, nedavno sam govorio i o velikim oscilacijama u vremenu, čestim nepogodama čije su posljedice upravo smjena ciklički povezanih i, pod djelovanjem sunca, razdoblja globalnih zatopljenja i zahlađenja. Upravo ovakvi “simptomi” vremena govore da smo na kraju globalnog zatopljenja pod djelovanjem sunca i postupno ulazimo u globalno hlađenje nakon jednoličnih temperatura. Što se tiče ljetne sezone, očekuje se manje vruće ljeto nego prošlogodišnje uz rizik da bude nešto češćih grmljavinskih nepogoda, pogotovo u dijelovima Bosne.

Nestabilnost

To ne znači da se neće upozoravati na izraženije vrućine i sparinu čiji rizik postoji u prvom dijelu ili oko polovine srpnja. Međutim, kada se sve zbroji, ljetno tromjesečje koje je pred nama općenito bi moglo biti nestabilnije nego prošlo i manje vruće, ponegdje čak i svježije – zaključuje za Večernji list sugovornik Zadro.

(Buselji)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.