spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHVrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad...

Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu

Težak je ovo bio proces koji je započeo prije tri godine kada je Islamska zajednica pokrenula pravnu proceduru za stjecanje posjeda nad ovim nacionalnim spomenikom tvrdeći da je on u zemljišnim knjigama upisan kao njihovo vlasništvo, a kojim od 2007. godine upravlja JU Agencija Jajce. Slučaj je završio na sudu, a Agencija je angažirala iskusnog odvjetnika Adisa Ribića.

Presudom Općinskog suda u Jajcu iz 2020. godine njihova je tužba odbijena kao neosnovana. Godinu dana kasnije, ovu presudu je potvrdio i Županijski sud u Novom Travniku, a žalbe tužitelja i dionika na strani tužitelja (Vakufska direkcija Sarajevo) odbijene su kao neosnovane.

Nakon toga Islamska zajednica je podnijela zahtjev Vrhovnom sudu Federacije BiH za reviziju izjavljenu protiv presude Županijskog suda u Novom Travniku, ali je prije nekoliko dana donesena presuda kojom Vrhovni sud odbija reviziju. Vijeće Vrhovnog suda je sastavljeno od troje sudaca, od čega dvoje sudaca bošnjačke nacionalnosti.

Odlučeno je, dakle, da vrijedni nacionalni spomenik treba ostati pod zaštitom države.

Crkva svete Marije s tornjem svetog Luke inače je prvi objekt na području Bosne i Hercegovine koji je proglašen nacionalnim spomenikom 27. lipnja 1892. godine.  U studenom 1461. godine u njoj je okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti