VRATIO SE BOSANSKI OKTOBERFEST: Sve vrvi od ljudi, jeftino suho meso, fešta ispod šatora

Nakon dvije pandemijske godine, mjesto Puračić kod Lukavca ponovo vrvi od ljudi, koji dolaze na vašar.

Riječ je o jednom od najstarijih događaja ovakve vrste u Evropi, a mnogi su ga prozvali “bosanskim Oktoberfestom”, što i ne čudi, ako se uzme u obzir da okuplja 150 tisuća ljudi.

Ulice iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i Srbije te Hrvatske ponovo vode prema Puračiću, malenoj lukavačkoj čaršiji koja je prepoznatljiva po vašaru. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se organizira već 159 godina, a kontinuitet održavanja nisu prekinuli ni ratovi. U zavisnosti od prilika, vašar je organiziran u različitim formatima, a tako je bilo i protekle dvije godine, koje je obilježila pandemija koronavirusa.

Nakon stabilizacije prilika, vašar u Puračiću ove godine ponovo živi u svom punom izdanju, nudeći zabavni, glazbeni i prodajno-izlagački program. Prema ocjenama organizatora u periodu od 12. do 14. listopada, na narodnom događaju prisustvovat će 150 tisuća ljudi.

Prema našim podacima, zastupljeno je okvirno 400 izlagača, odnosno više od dvije tisuća osoba, koje građanima nude sve ono što odlikuje Bosnu i Hercegovinu. Ova tri dana, Puračić doslovno predstavljaju našu državu u malom, a posjetitelji mogu pronaći sve ono što im je potrebno. Uz bogatu ponudu imaju priliku i lijepo se zabaviti”, kaže u razgovoru za Klix.ba predsjednik Organizacijskog odbora puračkog vašara Anel Osmanović.

Za vašar je posebno vezan Lutvo Dropić, gostitelj iz Puračića koji se već 30 godina bavi i proizvodnjom mesa. Srdačno nam kaže da mu je posebno drago što se vašar ponovo održava, pa i kada ne bi ništa prodao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hrvatski narodni sabor BiH će od OHR-a tražiti osporavanje izbora Željka Komšića: Postoje sasvim dovoljni razlozi

UDARIT ĆE SRBI NA SRBE: Sve liči na 1997 godinu, samo sa drugim akterima