Dok mnogi odlaze iz BiH pronaći bolji život negdje drugdje, braća Tomić su se odlučila vratiti u svoj zavičaj.

Nakon 20 godina života u Zagrebu, vratili su se u Rakitno. Imali su farmu pa su je odlučili iskoristiti. Pokrenuli su biznis, i to onaj koji nije baš uobičajan za mlade ljude u današnje vrijeme.

“Imao sam štalu i brata koji je bio nezaposlen i došao sam na ideju uzgoja romanovskih ovaca. To je najplodnija ovca na svijetu. Godišnje u prosjeku dadne oko 5 janjaca. Rentabilna je”, poručuje Ivan Tomić, mladi poduzetnik.

Prije tri godine kad su se vratili u Rakitno, od svoje ušteđevine kupili su 37 romanovskih ovaca, a danas imaju više od stotinu. Ovce uzgajaju isključivo da bi ih prodavali. No, ograničeni su samo na bh tržište.

“Nemamo nikakvu potporu vlasti. Veliki je interes za izvoz ovih ovaca, ali ne možemo ih izvoziti jer ovce još nemaju pedigre, nema selekcijske službe”, kaže Ivan Tomić.

Ruska romanovska ovca je jako profitabilna. Tomići poručuju kako je računica jednostavna. Na štalskom uzgoju, jedna ovca pojede hranu u iznosu od 200 KM, a primjerice dadne 3 janjeta. Ako će se žensko janje prodati za rasplod, tj. za reprodukciju onda košta 400 KM, dok muško od 500 do 1.000 KM. Posla ne treba puno. Tomići kažu uz dobru organizaciju, potrebno je raditi oko jedan sat ujutro i jedan sat navečer. No, unatoč dobroj računici, Tomići su rijetki mladi stočari.

“Danas je dečke i stid raditi s ovcima, ali to ne bi trebalo biti tako. Ovo je dobar posao, prije svega zbog tog što radite kod svoje kuće. Od ovog posla, jedna obitelj može nadprosječno živjeti”, poručuje Ivan.

Meso romanovskih ovaca je zdravo i traženo. Tržište se ne može zadovoljiti zbog čega se ne boje konkurencije.

“Planiramo napraviti još štala i uzgojiti 200 do 300 romanovskih ovaca, i tako bi godišnje imali preko 1.000 janjaca. Stoga, planiramo zaposliti još radnika jer nas dvojica ne bi mogli raditi s tolikim brojem ovaca”, kaže Josip Tomić.

Tomići su se vratili u Rakitno da bi ovdje ostali. Iako su tek u dvadesetim godinama, svoju mirovinu žele dočekati u ovom mirnom i prirodnom okruženju. O ovom odličnom poslovnom projektu ne štede riječi, nadaju se kako će biti još onih koji će krenuti njihovim stopama.

Izvor: Naša TV