Vlasti RS-a odgodile za pola godine prijenos nadležnosti

Vlasti Republike Srpske predvođene SNSD-om Milorada Dodika odgodile su za pola godine prijenos nadležnosti s države BiH na taj entitet izbjegavajući na taj način pritiske i nove sankcije kojima su zaprijetili zapadni dužnosnici smatrajući te poteze secesionizmom.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je završila u ponedjeljak navečer u Banja Luci vladajuća većina odlučila je da se primjena zaključaka od 10. prosinca 2021. godine o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH odgađa za šest mjeseci “kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje vanjskopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima”.

Vlasti RS-a ranije su najavile prijenos nadležnosti s države BiH u području obrane i sigurnosti, prikupljanja poreza i pravosuđa. Zbog toga je SAD dodatno sankcionirao srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika koji se našao i na crnoj listi Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

Oni su ocijenjeni prijetnjom miru i Daytonskom mirovnom sporazumu. Posebni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Balkan Stuart Peach poručio je nedavno kako se neće dopustiti odcjepljenje Republike Srpske od BiH. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je kako Dodik i Cvijanović moraju odgovarati zbog svojih poteza.

Na posebnoj sjednici Republike Srpske na inzistiranje srpskog člana BiH Predsjedništva usvojen je i zaključak kako će ovaj entitet ostati neutralan u odnosu na rusku agresiju u Ukrajini. Ranije tijekom rasprave srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je kako Ruska Federacija snažno podupire Republiku Srpsku i unutarnji pravni aranžman iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

Podržan je i nastavak angažiranja europskih vojnih snaga u sklopu mirovne operacije Althea za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

NAJAVA: U srijedu godišnji koncert Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Busovača

Ustavnopravno povjerenstvo nije podržalo izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH