Srijeda, 6 srpnja, 2022

Vlasti RS-a odgodile za pola godine prijenos nadležnosti

Pročitajte i ovo

Vlasti Republike Srpske predvođene SNSD-om Milorada Dodika odgodile su za pola godine prijenos nadležnosti s države BiH na taj entitet izbjegavajući na taj način pritiske i nove sankcije kojima su zaprijetili zapadni dužnosnici smatrajući te poteze secesionizmom.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je završila u ponedjeljak navečer u Banja Luci vladajuća većina odlučila je da se primjena zaključaka od 10. prosinca 2021. godine o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH odgađa za šest mjeseci “kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje vanjskopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima”.

Vlasti RS-a ranije su najavile prijenos nadležnosti s države BiH u području obrane i sigurnosti, prikupljanja poreza i pravosuđa. Zbog toga je SAD dodatno sankcionirao srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika koji se našao i na crnoj listi Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

Oni su ocijenjeni prijetnjom miru i Daytonskom mirovnom sporazumu. Posebni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Balkan Stuart Peach poručio je nedavno kako se neće dopustiti odcjepljenje Republike Srpske od BiH. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je kako Dodik i Cvijanović moraju odgovarati zbog svojih poteza.

Na posebnoj sjednici Republike Srpske na inzistiranje srpskog člana BiH Predsjedništva usvojen je i zaključak kako će ovaj entitet ostati neutralan u odnosu na rusku agresiju u Ukrajini. Ranije tijekom rasprave srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je kako Ruska Federacija snažno podupire Republiku Srpsku i unutarnji pravni aranžman iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

Podržan je i nastavak angažiranja europskih vojnih snaga u sklopu mirovne operacije Althea za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča o nevjerojatnoj hrabrosti, požrtvovnosti i vjeri misionarke Vedrane Ljubić

Napali su je mačetom, bila je na rubu smrti, vidjela je stvari koje običan čovjek ne može niti zamisliti,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo