Vlada ŽSB odobrila pomoć Općini Busovača radi saniranja štete počinjene gradom

Jučer je u Travniku održana 125. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna. Na prijedlog Županijske komisije za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, Vlada ŽSB je donijela Odluku o odobravanu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 60.000,00 KM za saniranje dijela šteta pričinjenih gradom koji je pogodio dio područja općine Busovača.

Podsjetit ćemo, dana 23. svibnja 2022. godine, u popodnevnim satima, oko 16,30 sati, dio područja općine Busovača zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno kišom, jačim vjetrom i gradom koji je bio veličine oraha. Grad je uništio skoro sve pod sobom te nanio veliku štetu privatnim i gospodarskim objektima, poljoprivrednicima, stanovništvu…

Klub vijećnika HDZ BiH u OV Busovača na sjednici Općinskog vijeća Busovača koja je održana 25. svibnja predložio je i podržao odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u općini Busovača.

Također, nakon rasprave na toj sjednici usvojeno je sljedećih 9 zaključaka:

1. Osobe koje se bave profesionalnom proizvodnjom i proizvode za tržište, odnosno imaju sklopljene ugovore s kooperantima pozivaju se da revidiraju ugovore te zatraže stručnu pomoć kooperanata
2. Žurno poduzeti odgovarajuće mjere za očuvanje zasada za narednu godinu na temelju uputa stručnih osoba
3. Za sve jednogodišnje biljke procijeniti koje se mogu regenerirati te ih tretirati sredstvima zaštite, a one biljke ili nasade za koje se procijeni da neće dati urod, ukloniti i zasaditi nove.
4. Ukoliko se ukaže potreba, formirati više povjerenstava za utvrđivanje činjeničnog stanja kako bi se ubrzao postupak te napravila evidencija i analiza o svim nastalim štetama.
5. Napraviti prijedlog, odnosno izraditi popis šteta po vrstama i kategorijama te na temelju raspoloživih sredstava, predložiti raspored isplate sredstava. Prijedlog uputiti općinskom načelniku, kolegiju Općinskog vijeća i nadležnim službama.
6. Tražiti od Kantona Središnja Bosna da proglasi stanje prirodne nesreće za općinu Busovača.
7. Žurno tražiti interventna sredstva od Civilne zaštite Kantona Središnja Bosna, Federalne uprave civilne zaštite, Vlada KSB i Federacije BiH kako bi odobrili sredstva po utvrđenim štetama.
8. Da općina izdvoji interventna sredstva za saniranje šteta.
9. Objaviti detaljna uputstva na Internet stranici općine Busovača o načinu postupanja i aktivnostima na sanaciji štete uz konsultacije sa stručnim osobama kooperanata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Poštanska markica u Grčkoj će biti rađena po slici mladog Kreševljaka Karla Buzuka

BUSOVAČA Preminula Ane (Anto) Lovrić