Subota, 26 studenoga, 2022

Vlada BiH razmatra opciju da HT-u oduzme pravo prvokupa HT-a Mostar?

Pročitajte i ovo

Hrvatski telekom budno prati razvoj situacije oko najavljene daljnje privatizacije HT-a Mostar i BH Telecoma tijekom 2016. godine, doznaje Poslovni dnevnik.

Najveći operater u Hrvatskoj, naime, s Vladom Federacije BiH ima potpisan ugovor koji mu jamči pravo prvokupa pri prodaji dionica HT-a Mostar.

Međutim, lokalni mediji u BiH objavili su stav Agencije za privatizaciju FBiH, koja upravo zbog toga smatra da bi bilo nužno donijeti nova zakonska rješenja za nastavak privatizacije. Agencija za privatizaciju FBiH pritom je otvorila polemiku oko mogućnosti da se dionice, i to manjinski udio, oba operatera prodaju preko burze.

“HT Grupa kontinuirano prati i procjenjuje prilike za širenje u cilju povećanja vrijednosti za dioničare te o svim relevantnim informacijama pravodobno izvještava javnost i investitore”, poručili su iz HT-a.

HT u tvrtki HT Mostar ima 39,1 posto udjela, a dodatnih 5,2 posto ima HP Zagreb. U BH Telecomu mali dioničari su kroz IPO stekli 10 posto udjela. U oba slučaja ostatak, od 50,1 posto i 90 posto otpada na javno vlasništvo države BiH.

U HT-u nisu željeli precizirati da li ih Vlada Federacije BiH informira, kao značajnog suvlasnika, o namjeri privatizacije HT-a Mostar. Jednako tako nisu željeli komentirati postoji li mogućnost da HT izađe iz HT-a Mostar i, ako se ukaže prilika, kupi cijeli BH Telecom koji donosi značajno veću dobit.

Prema dostupnim podacima BH Telecom je u 2014. imao neto dobit od 78,5 milijuna KM, godinu prije 126,6, a prije toga 131,7 milijuna KM. S druge strane, HT Mostar je u 2014. imao dobit od 8,3 milijuna KM, godinu prije 14,4, a prije toga 17,9 milijuna KM.

Osim u BiH, Hrvatski telekom je prethodno pokazao interes za kupovinom Telekoma Slovenije te informatičke tvrtke IN2 grupe. Operater je do sada kupio telekom Iskon za 100 milijuna kuna i IT tvrtku Combis za 25,5 milijuna eura.

Poslovni dnevnik

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo