Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Vjernici u Plehanu iščekuju tko će donijeti mir u njihove opustošene i razorene krajeve

Pročitajte i ovo

Prva Mlada nedjelja u novoj 2022. godini slavljena je u nedjelju 9. siječnja u župi Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Uz domaće svećenike fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića svečano misno slavlje u novoj župnoj crkvi predvodio je gvardijan fra Anto Tomas.

Aktualizirajući misna čitanja blagdana Krštenja Gospodinova fra Anto je u homiliji naglasio kako i Plehančani poput Sv. Ivana iščekuju onoga tko će donijeti mir u njihove opustošene i razorene krajeve. Upozorio je kako čovjek treba prepoznati lažne „spasitelje“ – one vladare koji ne zagovaraju mir nego traže da ljudi ratuju jedni protiv drugih, te poput Sv. Ivana prepoznati istinskog Spasitelja, piše Nedjelja.ba.

Promišljajući o snazi sakramenta krštenja pojasnio je kako je to Božji dar. Potkrijepio je to na primjeru tajnih matica krštenih i vjenčanih, koje se nalaze u toj župi, a u kojima su u doba komunističkog režima, kada mnogi to nisu javno smjeli, zabilježena brojna krštenja i vjenčanja.

Pozvao je vjernike da dublje promišljaju o svome krštenju i klanjaju se Bogu te budu svjesni snage tog velikog Božjeg dara. Onima koji su bili kumovi na krštenjima posvjestio je kako su pred Bogom odgovorni za tu djecu te dužni za njih moliti.

„Budimo svjesni da krštenjem dijete stavljamo u ruke Božje, da On providi u njegovu životu, da ga kroz sakramente dalje u životu jača, te bude čovjek koje u sebi nosi mir i dobro“, poručio je na kraju fra Anto koji je poslije mise predvodio euharistijsko klanjanje.

Zahvalio je povratnicima, koje on naziva „apostolima mira i dobra“, kao i ostalima vjernicima iz drugih mjesta Bosanske Posavine koji su s njima došli slaviti Mladu nedjelju. Posebno je zahvalio povratnicima Aniji Jeleč i Miji Jerkoviću koji su za tu prigodu odjenuli narodnu nošnju. Posvjestio je da tako čuvaju svoju baštinu i svjedoče svoj identitet. Zahvalio je i svima koji ulažu trud i rad te Plehan postaje „vjersko kulturno središte tog dijela Bosanske Posavine“.

Unatoč hladnom vremenu i pandemiji okupilo se toga dana 50-ak Plehančana i njihovih prijatelja te su druženje uz okrjepu i pjesmu nastavili u prostorijama samostana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Maturanti pozirali s ustaškim pozdravom, profesorica ponosno objavila sliku

Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom brodu, na svom je Facebook profilu objavila fotografiju maturanata te škole...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo