spot_img

Vitez: Svečano obilježena 29. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i 31. obljetnca Viteške brigade

Danas se u Vitezu svečanim programom obilježila 29. obljetnica obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i 31. obljetnca Viteške brigade.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, i ove godine su predvodili brojno izaslanstvo dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina vlasti u BiH na svečanom programu obilježavanja ovih obljetnica.

Program je započeo misom zadušnicom za poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Juraja u Vitezu, nakon čega su brojna izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, prijatelji i suborci, predstavnici Oružanih snaga, kao i izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, položili vijence i zapalili svijeće uz središnje Spomen obilježje.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je okupljanje te formiranje kolone za svečani mimohod, nakon čega je održana i svečana akademija.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, čestitala je 29. obljetnicu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB ali i 31. obljetncu Viteške brigade, vodstvu udruga ali i svim članovima i braniteljima.

„Svaka obljetnica je prigoda prisjetiti se nekih događaja i vremena, a ove obljetnice bude neka nova sjećanja i vremena, i podsjećaju nas i vraćaju na vrijeme koje je bilo. Svatko bi na svoj način opisao značaj i ulogu, ali svi zajedno oko čega se slažemo jest da su hrabrost, odlučnost i žrtva hrvatskog branitelja nešto što je jamac današnje slobode i hrvatskog naroda unutar Bosne i Hercegovine. Svatko bi mogao dati svoj nekakav doprinos, ali ono što moramo istaknuti u ovome trenutku, značaj i doprinos hrvatskog branitelja nisu bili samo tada, oni su danas itekako značajni, jer mi u BiH još uvijek nismo ostvarali svoj dugo sanjani san, a to je ostvaranje naše ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH“, kazala je Krišto.

„Politička odgovornost svih nas mora biti da i dalje ustrajemo na rješavanju svih pitanja koja se tiču svakog branitelja i njihovih obitelji, ili statusnih prava“, poručila je Krišto i dodala: “Nekad kad nismo tu prisutni fizički, znajte da smo s vama. Samo zajedno možemo stvariti onaj dugo sanjani san ostvarenja naše ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda, sukladno ustavnoj strukturi BiH i ostvarenja našeg legitimnog političkog predstavljanja koji nam je Ustav omogućio gdje se štite legitimna prava konstitutivnih naroda“, poručila je predsjedateljica Krišto.

Nikica Tomić, predsjednik UDVDR-a HVO-a HB pozdravio je sve nazočne koji su došli na proslavu obljetnice središnje Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB.

„Sačuvati zajedništvo, sačuvati Udrugu te graditi zajedništvo s drugim Udrugama, Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH svim vrijednostima koje nose teret ovoga svega. Da popravimo stanje u braniteljskoj populaciji da utječemo na sve zakone gdje se to može te da pomažemo one ljude kojima je to potrebno“, kazao je Tomić pozivajući sve na zajedništvo.

Zapovijednik Viteške brigade Mario Čerkez, govorio je o važnosti uspostave ove brigade, teretu koji su podnijeli davajući ono najvrijednije, svoje živote.

Sve nazočne pozdravio je i načelnik općine VitezBoris Marjanović.

Pred obilježavanje obljetnice, predsjednik Čović i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Krišto posjetili su župu sv. Juraja u Vitezu i razgovarali s fra Velimirom Bavrkom i fra Zoranom Livančićem.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti