spot_img

Vitez posjetili visoki dužnosnici SAD-a, označen kraj radova na deminiranju gotovo 500.000 m2: Iskazana velika zahvalnost američkom narodu!

Danas su općinu Vitez posjetili visoki dužnosnici američkog State Departmenta predvođeni Karen Chandler, direktoricom Ureda za vojno-politička pitanja State Departmenta, koji su se tom prigodom susreli s općinskim načelnikom Borisom Marjanovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Vitez Hidajetom Sivrom.

Ključni razlog ove posjete bilo je upoznavanje sa situacijom na području općine Vitez kada je u pitanju zgađenost minama te detaljnije stjecanje uvida u dosad realizirane projekte u oblasti deminiranja. S time u vezi načelnik Marjanović sudionicima sastanaka detaljno je prezentirao cjelokupno stanje u općini Vitez s posebnim osvrtom na važnost dosad prevedenih projekat iz oblasti deminiranja.

Direktorica Chandler, uz zahvalu lokalnoj zajednici i načelniku Marjanoviću na suradnji, zanimala se i za preostale minsko sumnjive površine u Vitezu, ali i korisnost dosadašnjih projekata za lokalnu zajednicu te istaknula opredjeljenje američkog naroda za svesrdnu potporu BiH u gotovo tridesetogodišnjoj borbi da se što više površine u potpunosti označi sigurno za upotrebu.

Sjedinjene Američke Države, kao veliki prijatelj i partner Bosne i Hercegovine i kroz oblast deminiranja potvrdili su svoju ključnu ulogu u tome kontekstu, na čemu smo im kao lokalna zajednica osobito zahvalni. Bez njihove potpore i nesebičnog zalaganja američkog naroda ne bismo bili u prilici provesti niz razvojnih projekata, niti deminirati značajne površine u Vitez, ali i cijeloj BiH“, izjavio je općinski načelnik Boris Marjanović tijekom sastanka.

Nakon prijama u općini Vitez sudionici su sudjelovali na prigodnoj ceremoniji u MZ Ahmići, naselje Kratine gdje je obilježen završetak radova na projektu „Minsko- sumnjiva površina Vitez“, tijekom kojega je kao sigurno označeno 486.968 m2 površine, uz desetke pronađenih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Više o ovome projektu govorio je Dragan Maros, šef BHMAC RU Travnik, a zajedničkom fotografijom, pokaznom vježbom i potpisivanjem Zapisnika o upoznavanju korisnika s granicama zadatka- deminerskog radilišta projekt i okončan. Time se ova površina u potpunosti stavlja u funkciju lokalnoj razvitka i održivog povratka te ostanka.

Uz direktoricu Chandler sastanku i aktivnostima u Vitezu nazočili su Kelly Matanin, program menadžer za područje Europe – Ured za vojno-politička itanja US State Department; Dianna Palequin, savjetnica veleposlanika SAD za političko-vojna pitanja; Amel Fako, iz Ureda za političko-vojna pitanja; veleposlanik Tomaž Lovrenčič, direktor ITF Enhancing Human Security, Sabina Beber, zamjeniica direktora ITF Enhancing Human Security, Nermin Hadžimujagić, direktor MDDC; Marija Trlin i Leila Alajbegović iz MDDC-a te Enis Horozović, direktor BHMAC i Dragan Maros, šef BHMAC RU Travnik.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti