Srijeda, 28 rujna, 2022

VIDOVIĆ: U Ustavni sud FBiH nikada nije imenovan sudac, Hrvat, koji je dobio podršku Hrvatskog kluba Doma naroda FBiH

Pročitajte i ovo

Zastupnik u Hrvatskom saboru Radoje Vidović izjavio je kako se nada da će visoki predstavnik, ipak vratiti bar dio prava oduzetih Hrvatima. Kaže kako ga kampanja na bošnjačkoj političkoj sceni uopće ne iznenađuje.

– Bilo je dovoljna samo najava da će Visoki predstavnik bar djelomično ispraviti nepravde koje su godinama činjene prema Hrvatima da se ta politika razotkrije pred cijelim svijetom, izjavio je Vidović za RTV Herceg Bosne.

Vidović se nada da će visoki predstavnik, ipak, smoći snage i bar djelomično ispraviti nepravde učinjene hrvatskom narodu od bivših visokih predstavnika i da će bar djelomično stvari vratiti u ustavne okvire kakvi su potpisani Washingtonskim i Daytonskim mirovnim sporazumom.

Komentirajući Schmidtovo pismo upućeno predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH u vezi imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH Vidović je kazao kako se na ovom pitanju vidi jednostranost djelovanja Ureda visokog predstavnika.

– Želim ovdje istaći svoje iskustvo. Ja sam bio u Domu naroda 7 godina. U tih 7 godina, 6 godina nismo uspjeli imenovati sudca Ustavnog suda FBiH iz reda hrvatskog naroda iz jednog jedinog razloga. Ni jedanput kad bi hrvatski klub podržao nekog kandidata on nije mogao proći, kazao je Vidović. I tad to nije bio problem, nikada. Napominjem još jedanput, to nitko ne zna da u Ustavni sud FBiH nikad nije izabran sudac iz reda Hrvatskog naroda kojeg je podržao hrvatski klub, već uvijek oni koje podržavaju bošnjačke političke stranke. Tako da mi u Ustavnom sudu FBiH, još od djelovanja bivšeg visokog predstavnika nemamo sudaca koji su imali potporu hrvatskog naroda.

Predsjednik Federacije BiH u pismu Schmidtu najavio je kako će imenovati ustavne sudce, ali od visokog predstavnika očekuje da reagira i na neimenovanje ravnatelja Federalne uprave policije i stavi Federalnu televiziju u zakonske okvire.

-Pa naravno. Svi koji prate politička zbivanja znaju da jednu važnu poziciju kao što je ravnatelj Federalne uprave policije, koja po Ustavu pripada hrvatskom narodu godinama, ne možemo popuniti zahvaljujući tome što bošnjačka politička elita smatra da to mjesto ne može pripasti Hrvatima, kazao je Vidović.

Komentirao je i podršku Izraela hrvatskom prijedlogu izmjena Izbornog zakona.

– Mene raduje situacija na globalnom planu vezano za BiH. Vidimo svakog dana kako hrvatska politika doživljava afirmaciju u svijetu za sve ono što smo mi godinama iznosili kao ključni problem funkcioniranja BiH, za njezin opstanak. Jer ona može opstati samo kao država tri ravnopravna, konstitutivna naroda, uz prava svih ostalih. To sve više prepoznaju mnogi u svijetu, a među njima i Izrael, kazao je Vidović./HMS/

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo